• Latest news

Ինչպե՞ս է աղիքների վրա ազդում մեծ քանակությամբ ճարպ պարունակող դիետան

22 փետրվարի, 2019  19:52

Մեծ քանակությամբ ճարպ պարունակող դիետան խախտում է աղիքների միկրոֆլորան եւ «օգտակար» բակտերիաների մուտացիաներ առաջացնում: Հետագայում այդ փոփոխությունները կարող են շաքարային դիաբետի, սրտանոթային հիվանդությունների, կաթվածի եւ այլ հիվանդությունների զարգացման հանգեցնել: Այս մասին նշվում է  Gut ամսագրում հրապարակված նոր հետազոտությունում:

 Չինաստանից գիտնականները 18-35 տարեկան ավելի քան 200 առողջ կամավորների մասնակցությամբ փորձ են իրականացրել: Նրանց բաժանել են 3 խմբի: Օրվա ընթացքում բոլորը հավասար քանակությամբ սպիտակուց են ընդունել, սակայն առաջին խմբի մոտ ընդհանուր սննդում ճարպի մասնաբաժինը կազմել է 20 տոկոս, երկրորդ խմբի մոտ՝ 30 տոկոս, երրորդի մոտ՝ 40 տոկոս:

6 ամիս անց մասնագետները գնահատել են կամավորների աղիքների միկրոֆլորայի վրա դիետայի ազդեցությունը: Պարզվել է, որ երրորդ խմբի ներկայացուցիչների մոտ օգտակար բակտերիաների, որոնք կարճ շղթայական ճարպաթթուներ են արտադրում,  զգալի նվազում  է նկատվել:

Միաժամանակ ավելացել է 2-րդ տիպի դիաբետով մարդկանց բոնորոշ միկրոօրգանիզմների թիվը:

Մասնագետները հիշեցրել են, որ ճարպերը պետք է օրվա կալորիաների ընդհանուր  թվի 25-30 տոկոսը կազմեն: Ամենավտանգավոր ճարպային մթերքների թվում են թխվածքները, ֆաստֆուդը, բեկոնը, նրբերշիկները եւ այլ վերամշակված սննդամթերքները: Բացի այդ մասնագետները խորհուրդ են տալիս սննդակարգից հանել խանութից գնված սոուսները, որոնք նույնպես մեծ քանակությամբ ճարպ, աղ եւ շաքար են պարունակում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է