• Latest news

Ո՞ր նախաճաշն է առավել օգտակար դիաբետիկներին

13 ապրիլի, 2019  12:37

2-րդ տիպի դիաբետով մարդիկ պետք է ուշադիր մոտենան նախաճաշի մթերքների ընտրությանը, պնդում  է Բրիտանական Կոլումբիայի համալսարանից Ջոնաթան Լիթլը: Դիաբետիկներին չեն համապատասխանում սովորական շիլան կամ փաթիլները, քանի որ ածխաջրեր շատ են պարունակում: Իսկ ահա, նախաճաշի համար ձվի ընտրությունը լավ ընտրություն է, կարծում է մասնագետը:

Մասնագետների խոսքով՝ դիաբետն ավելի հեշտ է վերահսկել, եթե նախաճաշը ճարպերով հագեցած է եւ ունի ածխաջրերի ցածր մակարդակ:

Անցկացվել է երկօրյա փորձ: Կամավորներին առաջին օրը տվել են ձվածեղ, իսկ երկրորդ օրը՝ մրգով վարսակաձավար: Ճաշը եւ ընթրիքը ոչ մի բանով չեն տարբերվել: Ընդ որում՝ կամավորները օրվա ընթացքում սարք են կրել, որը հետեւել է արյան մեջ  շաքարի մակարդակին: Նրանք նաեւ պատմել են, թե որքան քաղցած են եւ որքան հաճախ է առաջանում ինչ-որ քաղցր կամ աղի բան ուտելու ցանկությունը:

Պարզվել է, որ ածխաջրերի ցածր մակարդակով նախաճաշը լիովին ճնշել է սնունդն ընդունելուց հետո շաքարի մակարդակի բարձրացումը: Եվ սա թույլ է տվել օրվա ընթացքում ավելի լավ պահպանել շաքարի նորմալ մակարդակը: Իսկ շաքարի մակարդակի մեծ տատանումները, ինչպես հայտնի է, վնասում են անոթները, աչքերը, երիկամները: Նաեւ այն օրը, երբ ձվածեղ են տվել, կամավորները չեն գանգատվել, որ քաղցած  են եւ քաղցրի ձգտում ունեն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է