• Latest news

Ինչո՞ւ ենք մենք գիրանում սթրեսի վիճակում

28 ապրիլի, 2019  16:30

Բարձր կալորիականությամբ սննդի շարունակական օգտագործումը հանգեցնում է քաշի ավելացման, սակայն եթե մարդը գտնվում է սթրեսի վիճակում, դա տեղի է ունենում կրկնակի արագությամբ:

Հարվանի բժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի մասնագետների խոսքերով՝ սթրեսի վիճակում մարդկանց մեծամասնության շրջանում ցանկություն է առաջանում օգտագործել բարձր կալորիականությամբ սնունդ, որը հարուստ է շաքարով եւ ճարպերով: Եւ դա արատավոր փակ շղթա է. մարդկանց քաշն ավելանում է սթրեսի պատճառով, նրանք սկսում են անհանգստանալ ավելորդ կիլոգրամների պատճառով, եւ դրա արդյունքում նրանց մոտ մեծանում է բարձր կալորիականությամբ մթերք օգտագործելու ցանկությունը:

Գիտնականներն ուսումնասիրել են մկների ուղեղի տարբեր հատվածները, որոնց կերակրում էին բարձր կալորիականությամբ սնունդով: Սննդի օգտագործումը հիմնականում վերահսկում էր Հիպոթալամուսը, իսկ հուզական արձագանքը, այդ թվում՝ տագնապը, վերլուծում էր նշագեղձը: Գիտնականների ուշադրությունը գրավել էր նաեւ Y նեյրոպեպտիդը, որը նվազեցնում էր ջերմություն արտադրելու գործընթացում էներգիան այրելու ունակությունը:

Ուղեղը (նեյրոնները նշագեղձում) արտադրում է Y նեյրոպեպտիդ՝ ի պատասխան սթրեսի: Այդ բջիջներն ունեն ինսուլինի ռեցեպտորներ՝ հորմոն, որը վերահսկում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը: Նորմայում ինսուլինն արտադրվում է սննդից հետո եւ օգնում է բջիջներին կլանել գլյուկոզան: Նա նաեւ ուղարկում է ազդակներ դեպի հիպոթալամուս սնունդը դադարեցնելու անհրաժեշտության մասին:

Սթրեսն ինքնին ունակ է բարձրացնել արյան մեջ ինսուլինի մակարդակը: Իսկ բարձր կալորիականությամբ սննդի հետ մեկտեղ կենդանիների մոտ ինսուլինի ցուցանիշները տասն անգամ ավելի բարձր էին, քան այն կրծողների մոտ, որոնք ընդունում էին նորմալ սնունդ եւ զերծ էին սթրեսին:

Եթե օրգանիզմում երկար ժամանակի ընթացքում պահպանվում է ինսուլինի մակարդակը, ապա նյարդային բջիջները դառնում են պակաս զգայուն այդ հորմոնի նկատմամբ, որի արդյունքում մարմինը սկսում է արտադրել ավելի շատ նեյրոպեպտիդ Y: Իսկ Y նեյրոպեպտիդի բարձր կոնցենտրացիան առաջացնում է ածխաջրային մթերքներ օգտագործելու մեծ ցանկություն եւ կրճատում է հագենալու զգացման արտահայտվածությունը:

Երբ գիտնականներն արգելափակել էին կենդանիների նշագեղձում այդ մոլեկուլի արտադրությունը, ավելորդ քաշի ցուցանիշները նվազել էին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է