• Latest news

Փորձագետները հորդորում են պատրաստելուց առաջ չլվանալ հավի միսը մանրէների տարածման վտանգի պատճառով

4 մայիսի, 2019  18:06

ԱՄՆ հիվանդությունների վերահսկման եւ կանխարգելման կենտրոնը (CDC) հորդորում է պատրաստելուց առաջ չլվանալ հավի միսը մանրէների տարածման վտանգի պատճառով։ Մասնագետները նշում են, որ հում միսը լվանալը բարձրացնում է սպասքի եւ այլ մթերքների վրա մանրէների տարածման վտանգը։

Նշվում է, որ հում հավի միսը կարող է վարակված լինել Campylobacter, Salmonella եւ Clostridium perfringens մանրէներով։ Այսպիսով, կիսաեփ եւ կիսատապակած հավի մսի օգտագործումը կարող է առաջացնել սննդային թունավորում։

Հավի միսը սառնարանում դնելուց առաջ մասնագետները խորհուրդ են տալիս միսը տեղավորել մեկանգամյա օգտագործման փաթեթի մեջ։ Հավի միսը կտրատելիս անհրաժեշտ է օգտագործել առանձին տախտակ եւ հավի մսի հետ գործ ունենալուց հետո ձեռքերը լվալ օճառով։ Բացի այդ, հարկ է խուսափել հում հավի միսը լվալուց, ինչը թույլ կտա խուսափել այն բանից, որ մսի վրայից ջուրը չցայտի այլ մակերեսների եւ մթերքների վրա։

Սննդային թունավորման ժամանակ (ախտանշաններն են՝ բարձր ջերմություն, լուծ, սրտխառնոց եւ այլն) CDC-ի փորձագետները խորհուրդ են տալիս դիմել բժշկի։ Դա առաջին հերթին վերաբերում է մինչեւ 5 տարեկան երեխաներին, 65-ից բարձր տարիքի մարդկանց, թույլ իմունիտետ ունեցողներին եւ հղի կանանց։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է