• Latest news

Շոգին դիմանալու եւ ջրազրկումից խուսափելու 5 եղանակ

3 հուլիսի, 2014  12:19

Մարդու օրգանիզմի երկու երրորդ մասը ջրից է բաղկացած: Սա հարկավոր է հատկապես շոգ եղանակին հիշել, երբ ջրազրկվելու վտանգի առաջ եք կանգնած: Դրա համար հարկավոր է օրական 8-9 բաժակ ջուր ընդունել: Առաջին հայացքից միգուցե շատ թվա, բայց այդ պակասը կարող եք թեթեւ, համեղ եւ սնուցիչ միջոցներով լրացնել, տեղեկացնում է FoxNews-ը.

Կոկոսի օշարակ

Սովորական ջրի փոխարեն կոկոսի օշարակ փորձեք: Այն ցածր կալորիականություն ունի, ճարպեր եւ խոլեստերին չի պարունակում, վիտամիններով ու միներալիներով, հատկապես` կալիումով է հարուստ եւ քրտնքի միջոցով կորսված էլեկտրոլիտների համալրման հրաշալի միջոց է համարվում: Քաղցր եւ հրապուրիչ համով օշարակը կարելի է սառույցով` մրգահյութի հետ խառնած մատուցել:

Սելտերյան շոս

Երբ տապից խեղդվում եք, տարբեր համեր եւ զրոյական կալորիականություն ունեցող սելտերյան շոսի զովությանը ոչինչ չի կարող փոխարինել: Այն կարելի է նաեւ որեւէ 100 տոկոսանոց մրգահյութի կամ անանուխի հետ մատուցել: Սելտերյան շոսը քաշին խիստ հետեւողների համար եւս ջրազրկումից խուսափելու հրաշալի միջոց է` նույնիսկ կոկտեյլներին կարող եք ավելացնել: Պարզապես պիտակին տեղակայված տեղեկություններն ուշադիր ընթերցեք, քանի որ որոշ դեպքերում արտադրողները շաքարի փոխարինիչներ են ավելացնում:

Թարմ միրգ

Ամռանը մատուցվող մրգերի մեծ մասը 90 տոկոսի չափով ջրի բաղադրություն ունեն եւ մեծ քանակությամբ վիտամիններ ու միներալներ են պարունակում: Օրինակ` ձմերուկը, որը 92 տոկոսով ջրից է բաղկացած, միաժամանակ նաեւ մեծ քանակությամբ կալցիում, մագնեզիում եւ կալիում է պարունակում: Ազնվամորին, հապալասը եւ  սեւ հաղարջը, 85 տոկոս ջրից բացի, առողջարար բջջանյութի մեծ պաշար է ապահովում, իսկ գրեյփֆրութը (ջրի ծավալը` 90 տոկոս) C եւ A վիտամիններով, ինչպես նաեւ քաղցկեղի դեմ օգտակար հատկություններ ունեցող հակաօքսիդանդով` լիկոպենով է հարուստ:

Բանջարեղեն

Ամռանը մատուցվող բանջարեղենը նույնպես ծարավը հագեցնելու հրաշալի միջոց կարող է համարվել: Այդ առումով առաջին տեղում վարունգն է` ջրի 97 տոկոս բաղադրությամբ: Երկրորդ հորիզոնականում լոլիկն է` 95 տոկոս` անկախ այն հանգամանքից, թե որ տեսակի մասին է խոսքը: Իսկ ահա քաղցր տաքդեղի դեպքում ոչ միայն մեծ քանակությամբ ջուր, այլ նաեւ` C վիտամինի անհրաժեշտ պաշար կարող եք ընդունել:

Ցածր յուղայնությամբ կաթ եւ յոգուրտ

Ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերքը եւ յոգուրտը համապատասխանաբար 90 եւ 85 տոկոս ջուր են պարունակում: Դրանց օգնությամբ ոչ միայն ջրազրկումից կխուսափեք, այլ նաեւ` սպիտակուցների, ֆոսֆորի, կալիումի եւ A, D վիտամինների անհրաժեշտ պաշար կընդունեք: Օրական երեք բաժակ կաթը նույնիսկ խորհուրդ է տրվում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է