• Latest news

Ինչպե՞ս են տարբեր մթերքներն ազդում կաթվածի զարգացման հավանականության վրա

26 փետրվարի, 2020  12:07

Այն մասին, որ սնունդը կարող է ազդել սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականության վրա՝ բավականին վաղուց է հայտնի: European Heart Journal-ում հրապարակված նոր հետազոտության հեղինակները պարզել են, թե որ մթերքներն են մեծացնում իշեմիկ եւ հեմոռագիկ կաթվածների զարգացման հավանականությունը:

Մասնագետները վերլուծել են 9 երկրից 418 329 մարդկանց տվյալները: 12,7 տարում իշեմիկ կաթված է ախտորոշվել 4281 պացիենտի մոտ, իսկ հեմոռագիկ՝ 1430-ի մոտ:

Գիտնականները կապ են նկատել սննդակարգում բջջանյութի (մրգեր, բանջարեղեն, հատիկավորներ, լոբազգիներ, ընկույզներ եւ սերմեր) ընդհանուր քանակության եւ իշեմիկ կաթվածի հավանականության պոտենցիալ նվազման միջեւ: Օրական 10 գրամով բջջանյութի գործածման յուրաքանչյուր մեծացման դեպքում հավանականությունը նվազել է 23 տոկոսով, իսկ պտուղ-բանջարեղենի օրական յուրաքանչյուր 200 գրամը կապված է հավանականության 13 տոկոսով նվազման հետ:

Հատկանշական է, որ որեւիցե մթերքի եւ իշեմիկ կաթվածի մեծ հավանականության միջեւ վիճակագրական նշանակություն ունեցող կապ չի հայտնաբերվել:

Ինչ վերաբերում է հեմոռագիկ կաթվածին, ապա ձվի օրական յուրաքանչյուր լրացուցիչ 20 գրամը հավանականությունը 25 տոկոսով մեծացել է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է