• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են վտանգավոր ենթաստամոքսային գեղձի համար

3 օգոստոսի, 2021  09:47

Մեծ քանակությամբ քաղցր կամ բարձր կալորիականությամբ սնունդ ուտելը ոչ միայն հանգեցնում է ճարպային հյուսվածքի ավելորդ կուտակման, այլեւ՝ ենթաստամոքսային գեղձի բջիջների մահվան: Նման կարծիք է հայտնել էնդոկրինոլոգ Զուխրա Պավլովան (Ռուսաստան):

«Ճարպային հյուսվածքում անխուսափելիորեն օքսիդատիվ սթրեսով համակարգային բորբոքում է առաջանում, որի ֆոնին ինսուլինադիմադրողականություն է զարգանում եւ ենթաստամոքսային գեղձի բջիջները (ոչ միայն դրանք), որոնք ինսուլին են արտադրում, մեռնում են»,- բացատրել է Պավլովան, գրում է «Ռոսիյսկայա գազետա»-ն:

Էնդոկրինոլոգը խորհուրդ է տալիս սնունդ ընդունելու միջեւ 3-ժամյա ընդմիջումներ անել, բայց ավելի քան 5 ժամ սովել պետք չէ, քանի որ այդ ընթացքում ճարպային հյուսվածքում ակտիվանում է սննդանյութերի (լիպոպրոտեինային լիպազա) մակարդակը վերահսկող ֆերմենտը, ինչը ճարպային պաշարների կուտակման է հանգեցնում:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է