Արդյո՞ք շաքարախտով հիվանդներին կարելի է ալկոհոլային խմիչքներ օգտագործել: Եթե այո, ապա որքա՞ն: Այս մասին կարծիք է հայտնել էնդոկրինոլոգ Յանա Ֆուրլետը (Ռուսաստան):
Ըստ մասնագետի՝ շաքարախտով հիվանդների համար ալկոհոլային խմիչքների օգտագործումը հնարավոր է հազվադեպ դեպքերում, մինչդեռ կարելի է խմել միայն շաքարի նվազագույն պարունակությամբ ըմպելիքներ, օրինակ՝ չոր գինիներ, կոնյակ, վիսկի, օղի:
«Կարելի է մեկ բաժակ գինի տոների ժամանակ՝ տրամադրության համար: Բացի այդ, գինին պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր, օրինակ՝ ռեսվերատրոլ՝ հզոր հակաօքսիդանտ», - ասել է մասնագետը «Իզվեստիա»-ի հետ հարցազրույցում:
Էնդոկրինոլոգը հիշեցրել է, որ ալկոհոլի սպառման դեպքում արյան մեջ գլյուկոզան նվազում է լյարդում գլյուկոնեոգենեզի շրջափակման պատճառով, սակայն հաջորդ օրը շաքարի քանակը սկսում է արագորեն աճել, երբ այդ գործընթացն արգելակվում է: Բացի այդ, պետք չէ մոռանալ, որ ալկոհոլային խմիչքները մեծացնում են ախորժակը եւ առաջացնում են լյարդի ճարպային դիստրոֆիա, ինչը խորացնում է ածխաջրածին նյութափոխանակության խանգարումը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր