• Latest news

Ինչպե՞ս է ճարպային կաթն ազդում առողջության վրա

15 հոկտեմբերի, 2021  20:09

Կաթի յուղայնությունը բացասաբար չի անդրադառնում երեխայի առողջության վրա: Այսպիսի եզրահանգման են եկել Ավստրալիայից հետազոտողները, որոնց հոդվածը հրապարակվել է The American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում:

Շատ փորձագետներ խորհուրդ են տալիս 2 տարեկանից բարձր երեխաներին օգտագործել ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերք: Էդիթ Քովանի համալսարանի գիտնականները 4-ից 6 տարեկան 49 երեխայի բաժանել են երկու խմբի. ոմանք երեք ամսվա ընթացքում ստացել են միայն ամբողջական կաթնամթերք, մյուսները՝ նվազեցված ճարպային պարունակությամբ: Երկու շաբաթը մեկ հետազոտողները հետազոտության մասնակիցներին տալիս էին չպիտակավորված սնունդ, ուստի հետազոտության մասնակիցները չգիտեին, թե կաթնամթերքի երկու տեսակներից որն են նրանք օգտագործում կամ ինչ գնով: Հետո գիտնականները գնահատել են մնացորդները` դրանով իսկ գնահատելով երեխաների ընդհանուր սպառումը: Գիտնականները նաեւ գնահատել են երեխաների ճարպակալման աստիճանը, նրանց արյան ճնշումը եւ չափել նրանց արյան մեջ բիոմարկերների առկայությունը, ինչպիսիք են գլյուկոզան, հեմոգլոբինը եւ C-ռեակտիվ սպիտակուցը:

Ինչպես պարզվել է, անկախ կաթի յուղայնությունից՝ երեխաները մոտավորապես նույն քանակությամբ կալորիաներ են օգտագործում: Նրանք, ովքեր ավելի քիչ կալորիա են «ստացել» ցածր յուղայնությամբ կաթից, «լրացրել» են այս պակասը այլ ապրանքների հաշվին:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է