• Latest news

Առաջին հայացքից օգտակար թվացող որ մթերքը կարող է հիպերտոնիայի հանգեցնել

18 հունիսի, 2022  17:39

Արյան բարձր ճնշումը կամ հիպերտոնիան ինֆարկտից մինչեւ ինսուլտ կյանքին սպառնացող բարդությունների նախադրյալ է: Փորձագետը խոսել է առաջին հայացքից առողջ թվացող նախաճաշի տարբերակի մասին, որից պետք է խուսափել, քանի որ այն կարող է մեծացնել այս հիվանդության զարգացման ռիսկը, գրում է Express-ը:

Սննդակարգը կարող է հսկայական դեր խաղալ տարբեր հիվանդությունների դեպքում։ Առողջ ռեժիմը կարող է նվազեցնել առողջական խնդիրների առաջացման վտանգը, մինչդեռ որոշ մթերքներ, ընդհակառակը, կարող են մեծացնել այն։ Blood Pressure UK կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս խուսափել շաքարի հավելումով չոր նախաճաշերից, եթե փորձում եք արյան ճնշումը նորմայի սահմաններում պահել:

«Լրացուցիչ էներգիան կարող է ստիպել ձեզ գիրանալ, ինչը կարող է հանգեցնել արյան բարձր ճնշման: Դա կարող է նաեւ հանգեցնել շաքարախտի: Արյան բարձր ճնշումը եւ շաքարախտը մեծացնում են սրտի հիվանդությունների եւ ինսուլտի վտանգը, հատկապես, եթե երկուսն էլ միաժամանակ ունեք»,- զգուշացնում է կազմակերպությունը։

Express պորտալը զրուցել է սննդաբան Մարկ Գիլբերտի հետ, որը բացատրել է, որ այս խորհուրդը նույնպես հաստատվում է հետազոտություններով։

«Համաձայն 2014 թվականին Կլինիկական սնուցման ամերիկյան ամսագրում հրապարակված հետազոտության տեսության, որն արվել է ավելի քան 11 000 հետազոտության վերլուծությամբ, շաքարը արյան բարձր ճնշման էական պատճառ է հանդիսանում:

Ուստի, պետք չէ օրը սկսել շաքարի մեծ պարունակությամբ շիլայով: Իսկապես, նույնիսկ քիչ շաքար պարունակող փաթիլները կարող են բարձրացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը, քանի որ դրանք սովորաբար բաղկացած են հիմնականում ռաֆինացված ածխաջրերից, իսկ մարդկանց մեծ մասը դրանք սովորական չափաբաժնից 2-4 անգամ ավելի է օգտագործում»,- նշել է մասնագետը:

Արյան ճնշումը Մեծ Բրիտանիայում խորհուրդ է տալիս նախաճաշին հացահատիկի փոխարեն մրգեր ընտրել:

Սակայն շաքարի հավելումով փաթիլները ազատ շաքարի միակ աղբյուրը չեն:

Մթերքներից մինչեւ ըմպելիքներ, մեղրից մինչեւ օշարակներ, այս շաքարները կարող են ավելացված լինել տարբեր մթերքների մեջ:

Ըստ Blood Pressure UK-ի՝ մեր սննդակարգում ազատ շաքարի հիմնական աղբյուրներն են.

- սեղանի շաքարը

- ջեմերն ու պահածոները

- հրուշակեղենը (քաղցրավենիք եւ շոկոլադ)

- մրգային հյութերն ու ոչ ալկոհոլային ըմպելիքները

- թխվածքաբլիթները, բուլկիներն ու տորթերը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է