Արյան բարձր ճնշումը կամ հիպերտոնիան ինֆարկտից մինչեւ ինսուլտ կյանքին սպառնացող բարդությունների նախադրյալ է: Փորձագետը խոսել է առաջին հայացքից առողջ թվացող նախաճաշի տարբերակի մասին, որից պետք է խուսափել, քանի որ այն կարող է մեծացնել այս հիվանդության զարգացման ռիսկը, գրում է Express-ը:
Սննդակարգը կարող է հսկայական դեր խաղալ տարբեր հիվանդությունների դեպքում։ Առողջ ռեժիմը կարող է նվազեցնել առողջական խնդիրների առաջացման վտանգը, մինչդեռ որոշ մթերքներ, ընդհակառակը, կարող են մեծացնել այն։ Blood Pressure UK կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս խուսափել շաքարի հավելումով չոր նախաճաշերից, եթե փորձում եք արյան ճնշումը նորմայի սահմաններում պահել:
«Լրացուցիչ էներգիան կարող է ստիպել ձեզ գիրանալ, ինչը կարող է հանգեցնել արյան բարձր ճնշման: Դա կարող է նաեւ հանգեցնել շաքարախտի: Արյան բարձր ճնշումը եւ շաքարախտը մեծացնում են սրտի հիվանդությունների եւ ինսուլտի վտանգը, հատկապես, եթե երկուսն էլ միաժամանակ ունեք»,- զգուշացնում է կազմակերպությունը։
Express պորտալը զրուցել է սննդաբան Մարկ Գիլբերտի հետ, որը բացատրել է, որ այս խորհուրդը նույնպես հաստատվում է հետազոտություններով։
«Համաձայն 2014 թվականին Կլինիկական սնուցման ամերիկյան ամսագրում հրապարակված հետազոտության տեսության, որն արվել է ավելի քան 11 000 հետազոտության վերլուծությամբ, շաքարը արյան բարձր ճնշման էական պատճառ է հանդիսանում:
Ուստի, պետք չէ օրը սկսել շաքարի մեծ պարունակությամբ շիլայով: Իսկապես, նույնիսկ քիչ շաքար պարունակող փաթիլները կարող են բարձրացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը, քանի որ դրանք սովորաբար բաղկացած են հիմնականում ռաֆինացված ածխաջրերից, իսկ մարդկանց մեծ մասը դրանք սովորական չափաբաժնից 2-4 անգամ ավելի է օգտագործում»,- նշել է մասնագետը:
Արյան ճնշումը Մեծ Բրիտանիայում խորհուրդ է տալիս նախաճաշին հացահատիկի փոխարեն մրգեր ընտրել:
Սակայն շաքարի հավելումով փաթիլները ազատ շաքարի միակ աղբյուրը չեն:
Մթերքներից մինչեւ ըմպելիքներ, մեղրից մինչեւ օշարակներ, այս շաքարները կարող են ավելացված լինել տարբեր մթերքների մեջ:
Ըստ Blood Pressure UK-ի՝ մեր սննդակարգում ազատ շաքարի հիմնական աղբյուրներն են.
- սեղանի շաքարը
- ջեմերն ու պահածոները
- հրուշակեղենը (քաղցրավենիք եւ շոկոլադ)
- մրգային հյութերն ու ոչ ալկոհոլային ըմպելիքները
- թխվածքաբլիթները, բուլկիներն ու տորթերը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր