• Latest news

Ձկան յուղը՝ խմիչքի սիրահարներին թուլամտությունից պաշտպանելու միջոց

20 հուլիսի, 2014  11:32

Վաղուց է հայտնի, որ ձկան յուղը բազմաթիվ առողջարար հատկություններով է օժտված, սակայն բոլորովին վերջերս պարզ է դարձել, որ այն նաեւ ալկոհոլային կախվածություն ունեցող մարդկանց համար կարող է օգտակար լինել:

Մասնավորապես, հետազոտությամբ բացահայտվել է, որ ձկան օմեգա-3 յուղը ալկոհոլային կախվածության երկու հետեւանքներից՝ նյարդայից բջիջների կորստից եւ թուլամտությունից պաշտպանելու կարողություն ունի: Մասնավորապես, այն ուղեղի բջիջների բորբոքման դեմ պրոֆիլակտիկ պայքարի արդյունավետ միջոց կարող է համարվել, հաղորդում է Medical Daily-ն:

Հետազոտության շրջանակում լաբորատոր մկները վարորդներին առաջարկվող առավելագույն ծավալը չորս անգամ գերազանցող ալկոհոլի ազդեցությանն են ենթարկվել: Այնուհետեւ կենդանիները երկու խմբի են բաժանվել՝ ուղեղի բջիջների վրա ալկոհոլի եւ օմեգա-3 յուղի համադրության եւ միայն ալկոհոլի ազդեցությունը պարզելու նպատակով: Համեմատական վերլուծությունը ցույց է տվել, որ վերոհիշյալ համադրությանը ենթարկված մկների ուղեղի նյարդային բջիջները 90 տոկոսով քիչ են բորբոքման ենթարկվել եւ կորստի վտանգի առաջ կանգնել: Եթե առավել ընդհանրական գնահատական տալու լինենք՝ կարելի է ասել, որ ալկոհոլը գրեթե ազդեցություն չի թողել նրանց վրա:

Օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ ձկան յուղը հաճախ սննդային հավելումների տեսքով է առկա, քանի որ բազմաթիվ այլ հիվանդությունների՝ սրտանոթային համակարգի խանգարումների, քաղցկեղի, արթրիտի դեմ արդյունավետ պայքարի միջոց է համարվում:

Այդուհանդերձ, հարկ է նշել, որ բազմաթիվ այլ հետազոտությունների արդյունքներ սննդային հավելումների տեսքով առաջարկվող ձկան յուղի անհամար բացասական հետեւանքների մասին են մատնանշում: Օրինակ՝ քաղցկեղի ամերիկյան ազգային ինստիտուտի նախաձեռնությամբ 2013թ.-ին իրականացված հետազոտության արդյունքներն այն բանի մասին են վկայում, որ ձկան յուղի պարունակությամբ սննդային հավելումների օգտագործումը շագանակագեղի քաղցկեղի առաջացման 43 տոկոսով բարձր ռիսկ է ենթադրում: Գիտնականների մի խումբ էլ պարզել է, որ դրանք բոլորովին էլ առողջարար նշանակություն չունեն՝ սրտանոթային հիվանդությունների տեսանկյունից եւ հակառակը՝ կարող են բարդություններ հրահրել:

Այնպես որ, անկախ այն հանգամանքից, թե ինչ նպատակով եք ցանկանում ձկան յուղ ընդունել՝ փորձեք սննդային հավելումների փոխարեն պարբերաբար ձուկ ուտել: Այդ կերպ ոչ միայն օմեգա-3 ճարպաթթվի, այլ նաեւ բազմաթիվ այլ  սնուցիչների անհրաժեշտ պաշար կվայելեք:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է