• Latest news

5 իրեր, որոնք մանրէներով «հարստությամբ» զուգարանակոնքից էլ առաջ են անցնում

2 սեպտեմբերի, 2014  21:50

Ահա ձեզ մի ահարկու փաստ՝ շատերին զզվանք պատճառող մանրէները գրեթե ամենուրեք կարող են բնակություն հաստատել: Այնպես որ նրանք, ովքեր յուրաքանչյուր պատեհ առիթ օգտագործելով՝ լոգարան են շտապում՝ ձեռքերն օճառով լվանալու համար, միգուցե ժամանակն է, որ բջջային հեռախոսի մաքրության մասի՞ն էլ մտածեն: Կամ՝ ատամի խոզանակի: Ստորեւ մանրէների քանակով զուգարարանակոնքից էլ «հարուստ» 5 իրեր ենք ներկայացնում, որտեղ, մասնավորապես, կարելի է այդքան տհաճություններ պատճառող՝ E. coli անունը ստացած մանրէն գտնել.

Բջջային հեռախոս

Փաստորեն, խոսքն այն իրի մասին է, որ հաճախ մեր դեմքի՞ն ենք հպում: Բրիտանացի գիտնականների համոզմամբ, յուրաքանչյուր բջջային հեռախոսի մակերեսին, 16 տոկոս հավանականությամբ, կարելի է E. coli գտնել: Իսկ եթե խոսքն այլ, մասնավորապես՝ գրիպ հարուցող մանրէների կամ մետիցիլին-ռեզիստենտ ոսկեգույն ստաֆիլակոկի մասին է, ապա հավանականության բաժինը 90 տոկոսի է հասնում: Չէ՞ որ բջջային հեռախոսը ձեզ հետ ամենուր եք տանում՝ հանրային տրանսպորտ, զուգարան, գրասենյակ եւ երբեք չեք մաքրում, հիշեցնում է FoxNews-ը:

Լուծում. Բջջային հեռախոսը հարկավոր է առնվազն շաբաթը մեկ անգամ էլեկտրական սարքերի համար նախատեսված ախտահանիչ անձեռոցիկներով մաքրել, խորհուրդ է տալիս Արիզոնայի համալսարանի միկրոկենսաբանության պրոֆեսոր դոկտոր Չարլզ Գերբան:

Գրիլի սարք

Ամենայն հավանականությամբ, զուգարանը գրիլի սարքից առավել հաճախ եք մաքրում, ինչը ճիշտ ընտրություն չէ, քանի որ վերջինս ի վերջո սննդամթերքի հետ է շփման մեջ մտնում: 2013թ. Մեծ Բրիտանիայում իրականացված հետազոտության արդյունքների համաձայն, սարքի յուրաքանչյուր մեկ քառակուսի սանտիմետր մակերեսի վրա կարելի է շուրջ 300 հազար մանրէ գտնել, ինչը միջին վիճակագրական մարդու օրգանիզմում առկա մարէների թվի կրկնապատիկն է հանդիսանում: Այդչափ աղտոտվածության պատճառն այն է, որ սննդամթերքի մանր կտորները սարքի աշխատանքային մակերեսին երկար ժամանակով մնալու հնարավորություն են ձեռք բերում:

Լուծում. Սարքի ներքին՝ աշխատանքային մակերեսն ինչպես հարկն է մաքրելու համար հարկավոր է օճառաջրով թաթախված սպունգի օգնությանը դիմել եւ չորացած սննդամթերքի բոլոր խցանումներից ազատվել, իսկ ողջ արտաքին մակերեսը՝ ամոնիումի հիմքով մաքրող հեղուկի եւ թղթե սրբիչի օգնությամբ ախտահանել: 

«Մաքուր» լվացք

Մանրէներ նաեւ ներքնաշորերի մակերեսին կարելի է գտնել՝ որքան էլ որ հիգիենայի նկատմամբ ուշադիր լինեք: Յուրաքանչյուր անգամ լվացքի մեքենայի մեջ նետելով՝ դրանց հետ կարող եք լվացող սարքին շուրջ 500 մլն E. coli փոխանցել: Դոկտոր Գերբայի փոխանցմամբ, յուրաքանչյուր լվացքից հետո էլ մեքենայի մեջ որոշակի ծավալով ջուր է մնում, ինչը կարող է մանրէների տարածման համար իդեալական միջավայր ծառայել: Մինչդեռ շատերը հաջորդ լվացքին համեմատաբար մաքուր զգեստն այդ «աղբի» մեջ են նետում:

Լուծում. Համոզվելու համար, որ լվացված հագուստի վրա իրականում մանրէներ չեն վխտում, հարկավոր է նախ եւ առաջ սպիտակեղենը լվանալ՝ սպիտակեցնող հեղուկի օգնությամբ մեքենան ախտահանելու համար: Իսկ ամիսը մեկ անգամ էլ հարկավոր է սպիտակեցնող հեղուկով զինված մեքենայի դատարկ պտույտներ նախաձեռնել՝ հավաքված մանրէներից հնարավորինս արդյունավետ կերպով ազատվելու համար:

Ատամի խոզանակ

«Յուրաքանչյուր անգամ զուգարանի ջուրը քաշելիս դրա մանրագույն կաթիլները կարող են մինչեւ 6 մետր շառավղով սփռվել: Դե հիմա պատկերացրեք, թե ինչ կարող է լվացարանակոնքին դրված ատամի խոզանակի հետ պատահել», - զգուշացրել է Նյու-Յորքում գործող Լանգոնի բժշկական կենտրոնի միկրոկենսաբանության եւ իմունոլոգիայի բաժնի տնօրեն, «Մանրէների գաղտնի կյանքը» գրքի հեղինակ դոկտոր Ֆիլիպ Տիերնոն:

Լուծում. Հարկավոր է ատամի խոզանակը զուգարանակոնքից հնարավորինս հեռու՝ փակ տարածքում պահել: 2011թ.-ին  American Journal of Dentistry ամսագրում հրապարակված հոդվածի համաձայն, ատամի խոզանակը կարելի է սպասք լվացող մեքենայի օգնությամբ ախտահանել: Մի հեշտ տարբերակ էլ կա. հարկավոր է խոզանակը 20 րոպե ցետիլպիրիդինի քլորիդի մեջ պահել:

Խոհանոցային սպունգ

Խոհանոցում առկա ամենակեղտոտ իրը երեւի թե կարելի է սպունգը համարել: Այն գրեթե միշտ խոնավ եւ մանրէների հետ շփման մեջ է լինում, ինչը հրաշալի պայման է՝ վերջիններիս պրոլիֆերացիայի համար:  Սիմոնսի քոլեջը ներկայացնող գիտահետազոտական խմբերից մեկի նախաձեռնությամբ իրականացված հետազոտության արդյունքների այն մասին են վկայում, որ յուրաքանչյուր երրորդ խոհանոցային սպունգի մակերեսին (զուգարանակոնքից երկու անգամ բարձր հավանականությամբ) կարելի է ստաֆիլակոկ գտնել: Իսկ ընդհանուր առմամբ, սպունգի յուրաքանչյուր քառակուսի սանտիմետր մակերեսի վրա կարող են մինչեւ 1,5 մլն մանրէներ բնակություն հաստատել: Այս ցուցանիշը, Արիզոնայի համալսարանականների հավաստիացմամբ, զուգարանակոնքին առկա մանրէների թվի համեմատ, շուրջ 200 հազար անգամ բարձր է: 

Լուծում. Մանրէներից ազատվելու համար հարկավոր է սպունդը 1 րոպե միկրոալիքային վառարանի մեջ պահել: Ոչ ավել եւ ոչ պակաս:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է