• Latest news

Գազավորված ըմպելիքներ, թեյ եւ սուրճ. ո՞րն է վտանգավոր

28 սեպտեմբերի, 2014  17:46

Կոկա-կոլան եւ սուրճը նույնչափ բացասական հետեւանք կարող են ունենա կնոջ օրգանիզմում առկա ոսկրերի խտության վրա եւ օստեոպորոզի առաջացման պատճառ դառնալ: Սակայն թեյը, նույնիսկ երբ կոֆեին է պարունակում եւ գազավորված այլ ըմպելիքները հիշյալ տեսանկյունից միանգամայն անվնաս են: Իսկ ահա տղամարդկանց պարագայում ընդհանրապես որեւէ ազդեցություն չի նկատվում:

Շփոթեցնող տեղեկությո՞ւ էր: Հավատացեք՝ միայն դուք չէ, որ շփոթվել եք: 

Գիտնականներն էլ վաղուց արդեն փորձում են կոկա-կոլայի ու սուրճի սպառման եւ ոսկրի խտության կորստի միջեւ առկա կապի պատճառը հասկանալ, հավաստիացնում է ռեւմատոլոգ Ջոնի Սու-ն:

«Դեռեւս պարզ չէ, թե արդյոք պատճառահետեւանքային կապի հետ գործ ունենք, եւ ինչ մեխանիզմներով է այն գործում: Մինչդեռ մի շարք հետազոտություններ որոշակի կապի առկայության մասին են վկայում», - նշել է նա:

Երեւույթի հնարավոր պատճառներից մեկը թերեւս այն է, որ կոկա-կոլա եւ սուրճ չարաշահելիս ավելի քիչ ենք ոսկրի առողջության համար օգտակար ըմպելիքներից օգտվում: Հնարավոր է նաեւ, որ կոկա-կոլայի բաղադրության մեջ առկա ֆոսֆորաթթուն ոսկրից կալցիում հեռացնելու հատկություն ունի: Այս ենթադրությունը հավանական է այնքանով, որ մի շարք այլ՝ օստեոպորոզի առաջացման հետ կապ չունեցող գազավորված ըմպելիքներ ֆոսֆորաթթու չեն պարունակում:  Այդուհանդերձ, դոկտոր Սու-ն խորհուրդ չի տալիս սննդամթերքի՝ հիշյալ միացությունը պարունակող ողջ տեսականուց, մասնավորապես՝ հավի մսից եւ պանրի մի շարք տեսակներից եւս հրաժարվել:

Ի վերջո, հնարավոր է, որ կանանց մոտ ոսկրի խտության կորստի պատճառը հենց կոֆեինն է: Այս պարագայում եւս ենթադրությունը համոզիչ է հնչում այնքանով, որ գազավորված այլ ըմպելիքների մեծ մասի բաղադրության մեջ կոֆեինի առկայություն չի նկատվում: Պարզապես խնդիր է այն, որ սեւ թեյը որեւէ վնասակար հետեւանքի չի հանգեցնում, մինչդեռ կոֆեինի բաղադրություն ունի, հիշեցնում է դոկտոր Սու-ն:

Թեեւ վերը նկարագրված երեւույթի պատճառը մինչ այժմ էլ շարունակում է անհասկանալի մնալ, գիտնականները համակարծիք են, որ կոֆինի չարաշահումը վստահաբար կարող է առողջության վրա բացասական ազդեցության հանգեցնել:

«Եթե այդ խմիչքներից չափի մեջ եք օգտվում՝ օրական առավելագույնը 400 մգ կոֆեինի բաղադրությամբ, որեւէ վկայություն չկա այն բանի, թե կարող եք առողջական խնդիրներ ունենալ: Ասել է, թե՝ օրական 4 բաժակից քիչ սուրճը, կամ առավելագույնը երկու շիշ կոկա-կոլան, ենթադրաբար, անվնաս են: Թեեւ որքան քիչ օգտվեք՝ այնքան ավելի լավ: Իսկ եթե ամենեւին չեք ցանկանում կարբոնացված ըմպելիքներից հրաժարվել, գոնե կոֆեին չպարունակողներից օգտվեք», - խորհուրդ է տվել մասնագետը:

Անդրադառնալով օստեոպորոզի առաջացման ռիսկին, դոկտոր Սու-ն հիշեցրել է, որ ֆիզիկական վարժությունները եւ օրգանիզմի՝ կալցիումով ու D վիտամինով ապահովումը հիվանդության դեմ պրոֆիլակտիկ պայքարի լավագույն միջոցն են հանդիսանում: Կաթնամթերքի մի շարք տեսակներ՝ անյուղ կաթը եւ յոգուրտը, բանջարեղենից էլ՝ գանգրակաղամբն ու բրոկոլին, կալցիումի հարուստ բաղադրությամբ են աչքի ընկնում: Սննդամթերքի եւ ըմպելիքների՝ քիմիական տարրով հարուստ որոշ այլ տեսակներ էլ գոյություն ունեն, օրինակ՝ վարսակի շիլան եւ նարնջի հյութը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է