• Latest news

Բրնձի պատրաստման նոր մեթոդը թույլ կտա նվազեցնել դրա կալորիականությունը 50-60%

25 մարտի, 2015  15:40

Բրինձը համարվում է բարձր կալորիականությամբ սնունդ, սակայն մասնագետները վերջերս բացահայտել են դրա պատրաստման այնպիսի մեթոդ, որը թույլ է տալիս նվազեցնել օրգանիզմի կողմից յուրացվող կալորիաների քանակը 50-60%:

Բժիշկ Սուդհեյր Ջեյմսը եւ նրա գործընկերները Քիմիական գիտությունների քոլեջից (Շրի Լանկա) կարծում են, որ, բրնձի բաղադրության մեջ կայուն օսլայի պարունակության մակարդակը բարձրացնելու դեպքում կարելի է զգալիորեն կրճատել դրա կալորիականությունը: Իսկ բարձրացնել օսլայի պարունակությունը կարելի է հետեւյալ կերպ. գիտնականները կես բաժակ բրինձ են ավելացրել եռման ջրի մեջ՝ այնուհետեւ ավելացնելով նաեւ 1 գդալ կոկոսի ձեթ: Հետո դանդաղ կրակի վրա եփել են բրինձը 40 րոպեի ընթացքում (բայց, գիտնականների խոսքով, այն կարելի էր եփել նաեւ ավելի ուժեղ կրակի վրա 20-25 րոպեների ընթացքում), իսկ այնուհետեւ 12 ժամով դրել սառնարան:

Այս մեթոդով բրնձի պատրաստման դեպքում կայուն օսլայի պարունակությունը բրնձի մեջ մեծանում էր տաս անգամ: Բրնձի մեջ օսլան լինում է երկու տեսակի՝ մեկը յուրացվում է օրգանիզմի կողմից, մյուսը՝ ոչ (կայուն օսլա): Օրգանիզմի կողմից յուրացվող օսլան գլյուկոզայի է վերածվում, հայտնվում է արյան մեջ եւ կարող է հանգեցնել ավելորդ քաշի գոյացմանը: Ստացվում է, որ, ինչքան շատ է կայուն օսլան բրնձի մեջ, այդքան շուտ է այն լքում օրգանիզմը՝ առանց վերջինիս նոր կալորիաներ տրամադրելու:

Ապագայում գիտնականները պլանավորում են պարզել, կախված է արդյոք այս էֆեկտը բրնձի տեսակից եւ կարելի է արդյոք ուրիշ ձեթ օգտագործել:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է