• Latest news

Որոշ մարդիկ նիհարելու համար պիտի լոլիկի փոխարեն քաղցրեղեն ուտեն

8 փետրվարի, 2016  12:52

Յուրաքանչյուր մարդ նույն սննդամթերքին յուրովի է արձագանքում, այդ պատճառով նիհարել ցանկացող որոշ մարդիկ պիտի շատ խիստ դիետայի հետեւեն, իսկ ուրիշները կարող են իրենց ուզածի չափ պաղպաղակ եւ տորթեր ուտել ու միեւնույն է` նիհարել: 

Վայցմանի ինստիտուտի գիտնականները (Իսրայել) պարզել են, որ նույն սննդամթերքը տարբեր կերպ է ազդում տարբեր մարդկանց արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացման վրա. ոմանց մոտ գլյուկոզան կտրուկ բարձրանում է քաղցրեղեն եւ ածխաջրերով հարուստ սնունդ ուտելուց հետո, իսկ ուրիշների մոտ` առաջին հայացքից «անվնաս» սննդամթերքից, օրինակ` բանանից կամ նույնիսկ լոլիկից:

Վերոհիշյալ գիտնականները հետազոտություն են անցկացրել, որի ընթացքում 800 մասնակցի առաջարկվում էր տարբեր սննդամթերք ուտել, ինչից հետո գիտնականները ստուգում էին, թե սննդի որոշակի տեսակին ի պատասխան ինչպես է արյան մեջ փոխվում գլյուկոզայի մակարդակը:  

«Մենք կենտրոնացել ենք արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի վրա, որովհետեւ դրա մշտական բարձրացումը նյութափոխանակության խանգարման ռիսկի հիմնական գործոնն է համարվում», - բացատրել են գիտնականները:

Փորձարկման ընթացքում գիտնականներին հաջողվել է հետեւել կամավորների անհատական հակազդեցությանը ավելի քան 46 000 սննդամթերքի: Նրանք համոզվել են, որ մարդիկ տարբեր կերպ են արձագանքում սննդին, որը նույն գլիկեմիկ ցուցիչն ունի` այսօր ընդունված ցուցանիշը, որը ցույց է տալիս, թե տվյալ սննդամթերքն ինչպես է ազդում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի վրա: Օրինակ` պաղպաղակն ու թխվածքը (բարձր գլիկեմիկ ցուցիչով սննդամթերք) որոշ մասնակիցների արյան մեջ շաքարի ավելացման չեն հանգեցրել, բայց օգտակար համարվող յոգուրտը կամ բանանը, ընդհակառակը, առաջացրել են:  

«Օրգանիզմի անհատական պատասխանի վրա ազդում է նաեւ այն, թե սննդամթերքներն ինչպես են համադրվում: Օրինակ` հաց ու կարագ ուտող մասնակիցների երեք չորրորդի արյան մեջ շաքարի մակարդակը պակաս էր բարձրանում, երբ միայն հաց էին ուտում:  Մնացած մասնակիցների մոտ հակառակ հակազդեցությունն էր դիտարկվում:  Բացի այդ, օրգանիզմի պատասխանի վրա կարող է ազդել կենսակերպը, քնի տեւողությունը, ֆիզիկական ակտիվությունը, մարդու մոտ տարբեր հիվանդությունների առկայությունը, ինչպես նաեւ աղիքների միկրոֆլորայի կազմը», - նշել են հետազոտողները:

Բժիշկները հայտնել են, որ շատ մարդկանց կողմից որպես կողմնորոշիչ օգտագործվող գլիկեմիկ ցուցիչը կարող է պետքական լինել միայն ոմանց:  Եթե մարդը փորձում է նիհարել ցածր գլիկեմիկ ցուցիչ ունեցող մթերքների օգնությամբ, բայց, չնայած իր բոլոր ջանքերին, արդյունքի չի հասնում, դա կարող է նշանակել, որ նրա օրգանիզմն այլ սննդամթերք է պահանջում: 

Հենց այդ պատճառով շատ գիտնականներ այսօր խորհուրդ են տալիս նիհարել ոչ թե սննդակարգով, այլ ականջ դնել սեփական օրգանիզմի պահանջներին: 

Այս հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են համբավավոր Cell ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է