• Latest news

Մեր նախնիների վերապրելուն օգնած գենն այժմ ճարպակալման է հանգեցնում

6 հոկտեմբերի, 2016  11:45

Մարդկանցից ոմանք քաղցրեղեն չեն սիրում, բայց MC4R գենում եւ նրանց ԴՆԹ-ում փոփոխությունների պատճառով նախընտրում են յուղոտ սնունդ ուտել: Այս մասին նշված է Nature Communications ամսագրում հրապարակված հոդվածում:

«Երբ սնունդը պակասում է, մենք էներգիայի կարիք ունենք, որը կարող էինք պաշարել եւ այն ժամանակ օգտագործել, երբ անհրաժեշտ է. ճարպի յուրաքանչյուր գրամը, օրինակ, երկու անգամ ավելի կալորիա է ապահովում, քան սպիտակուցները կամ ածխաջրերը, եւ այն օրգանիզմում հեշտ է պաշարվում: Այդ պատճառով ուղեղի նյարդերի շղթան, որը մեզ հրահանգում է ավելի շատ ճարպ եւ ավելի քիչ շաքար ուտել, որը վատ է պաշարվում, մեր նախնիներին օգնել է քաղցի դեմ պայքարելուն»,- ասել է Քեմբրիջի համալսարանից (Մեծ Բրիտանիա) Սադաֆ Ֆարուքին:

Ֆարուքին եւ նրա գործընկերները առաջին գենը, որը կապված է մարդու սնունդի նախապատվոթյունների հետ, բացահայտել են  հետեւելով, թե մի քանի տասնյակ կամավորներն ինչպես են կերել ղավուրմա, հնդկական հավի ուտեստներ եւ կարրի:

Գենետիկները փորձարկվողներին, որոնց թվում եղել են եւ՛ շատ նիհար, եւ՛ գեր մարդիկ, հնարավորություն են տվել փորձելու հավի երեք տարբեր ուտեստներ: Ղավուրման երեք ափսեում էլ միանման տեսք  է ունեցել եւ համով չի տարբերվել, սակայն յուրաքանչյուր տարբերակ պարունակել է յուղի տարբեր քանակ՝ 20 տոկոսից մինչեւ 60: Երբ կամավորները փորձել են հավի բոլոր տարբերակները, գիտնականները նրանց թույլ են տվել  ուտել բոլոր երեք ափսեներից ցանկացած քանակությամբ ղավուրմա:

Դրանից հետո նրանց առաջարկվել է ուտել հարած սերուցքով, ելակով եւ բեզեով անգլիական ավանդական ուտեստ: Ինչպես նախորդ դեպքում դեսերտը համով եւ տեսքով իրարից չի տարբերվել, սակայն այն պարունակել է շաքարի տարբեր քանակ՝ 7-ից մինչեւ 21 տոկոս:

Բրիտանացի գիտնականները հայտնաբերել են, որ մարդկանց փոքրաթիվ խբին  միավորել է համային տարօրինակ նախապատվությունը: Նրանք ընտրել եւ կերել են մեծ քանակով բացառապես յուղոտ հավ, սակայն, չգիտես ինչու, ընտրել են ամենաոչքաղցր դեսերտը եւ այն մյուս մասնակիցներից ավելի քիչ են կերել:

ԴՆԹ-ի համեմատությամբ պարզվել է, որ դրա պատաճառը MC4R գենի փոփոխությունն է, որը պարունակում է նույնանուն MC4R ռեցեպտոր հավաքելու հրահանգներ, որը, ինպես նախկինում էին կարծում, կառավարում է սննդային վարքը եւ նյութափոխանակությունը: Այդ գենում կատարված փոփոխությունները հաճախ են հանդիպում ճարպակալմամբ տառապող մարդկանց մոտ:

Ֆարուքին եւ նրա գործընկերները կարծում են, որ իրականում տվյալ գենը պատասխանատու է քաղցր եւ յուղոտ սննդի միջեւ ընտրության համար, եւ դրա խափանումը հանգեցնում է նրան, որ մարդը մշտապես սկսում է նախապատվություն տալ յուղոտ սննդին եւ խուսափել քաղցրից:

Գիտնականների կարծիքով՝ այդպիսի տարօրինակ նախապատվությունը յուրահատուկ հնագույն էվոլյուցիոն ծրագիր է, որը մեր նախիներին օգնել է վերապրել սննդի պակասի պայմաններում՝ նրանց դրդելով ուտել բարձրկալորիական յուղոտ սնունդ, այլ ոչ թե քաղցր պտուղներ: Ճարպակալման եւ MC4R-ի միջեւ կապի առակայությունը այսօր վկայում է, որ այդ էվոլյուցիոն հարմարվողականությունն այսօր ոչ թե օգնում է վերապրելուն, այլ հակառակը՝ մարդու առողջությանը վնաս է պատճառում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է