• Latest news

Ինչպե՞ս ճիշտ նախաճաշել. գիտնականներ

14 նոյեմբերի, 2016  10:43

Աշխարհում մարդկանց կեսից ավելին սխալ է սնվում եւ ոչ ճիշտ նախաճաշում, ինչը բացասաբար է անդրադառնում նրանց առողջության եւ ֆիզիկական կազմվածքի վրա: Այս մասին հայտնել են Ավստրալիայի գիտնականները, որոնք նաեւ իրենց տեսակետն են ներկայացրել ճիշտ նախաճաշի մասին:

Կանոն համար մեկ. պարտադիր նախաճաշել: Նախաճաշն իրականում շատ կարեւոր է առողջության եւ նյութափոխանակության համար, այն օրգանիզմն էներգիայով է ապահովում, որն անհրաժեշտ է արդյունավետ աշխատանքային օրվա համար, այդ պատճառով նախաճաշը բաց թողնելը սխալ է:

Ըստ գիտնականների, երբ մարդը չի նախաճաշում, օրվա ընթացքում սովորաբար ավելի շատ է ուտում, ինչը ժամանակի ընթացքում հանգեցնում է նյութափոխանակության խանգարման, իսկ ավելի մեծ տարիքում՝ լուրջ հիվանդությունների եւ ճարպակալման:

Կանոն համար երկու. նախաճաշից առաջ հարկավոր է մեկ բաժակ գոլ ջուր կամ առանց շաքարավազի կանաչ թեյ խմել: Դրանից 1-2 ժամ անց կարելի է նախաճաշել:

Կանոն համար երեք. նախաճաշը պետք է հավասարակշռված լինի, սննդարար եւ օրգանիզմին օգտակար նյութեր փոխանցի: Միաժամանակ, սակայն, այն չպետք է ծանրաբեռնի եւ ճնշի նյութափոխանակության պրոցեսը: Գիտնականների կարծիքով՝ շատերը չեն հետեւում այս կանոնին:

Շատերն են համակարծիք, որ նախաճաշին պետք է սպիտակուցներ պարունակող մթերքներ (օրինակ՝ ձու), հատիկավորներ եւ շիլաներ ուտել: Իսկ ահա քաղցրավենիք ընտրելն այնքան էլ լավ գաղափար չէ, քանի որ նախաճաշից կարճ ժամանակ անց նորից քաղց կզգաք:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է