• Latest news

Մեր ամանորյա սեղանի 5 ամենավատ եւ վնասակար կերակրատեսակները

31 դեկտեմբերի, 2016  12:11

Մեզ այնքան սիրելի ամանորյա ոչ բոլոր կերակրատեսակներն են առողջությանն օգտակար կամ անվտանգ: Դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանը գրեթե բոլորի սեղանին առկա հետեւյալ 5 կերակրատեսակները եւ մթերքները համարում է ամենավատը եւ վնասակարը:

1. Գազավորված ըմպելիքներ

Գազավորված գունավոր ընմպելիքները, որոնք շաքար կամ շաքարի փոխարինիչներ են պարունակում, մի շարք պատճառներով առողջության համար շատ վտանգավոր են: Դրանից բացի, դրանք ախորժակը բացում են եւ մեծ քանակությամբ կալորիա են պարունակում: Դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս ուղղակի չգնել այդ ըմպելիքները, որպեսզի հետո տոնական սեղանի շուրջ այն խմելու գայթակղություն չառաջանա: Ավելի լավ է տոնական սեղանին սովորական ջուր կամ հանքային ջուր դնել:

2. Քաղցրեղեն

Մարդկանցից շատերի համար տոները կապվում են քաղցրեղենի հետ, սակայն չպետք է մոռանալ, որ դրանք շաքար են պարունակում կամ, որ ավելի վատ է, շաքարի փոխարինիչ: Առողջության համար շատ վտանգավոր են եւ շաքարը, եւ դրա քիմիական փոխարինիչները:

Եթե շատ եք ցանկանում ամանորյա սեղանին քաղցրեղեն եւ աղանդեր ունենալ, մասնագետը խորհուրդ է տալիս այն գոնե տանը պատրաստել եւ չգնել. այդպես գոնե կիմանաք, որ որակյալ բաղադրամասեր եք օգտագործում, այլ ոչ թե քիմիական բուրավետ նյութեր կամ կարագի փոխարեն մարգարին:

3. Մայոնեզով աղցաններ

Տեսականորեն աղցանը թեթեւ, օգտակար կերակրատեսակ է, բայց երբ աղցանին մայոնեզ կամ թթվասեր է ավելացվում, այն կալորիական եւ ծանր է դառնում: Դրանից զատ, մայոնեզը քիմիական շատ նյութեր, կոնսերվանտներ է պարունակում, էլ չենք խոսում կալորիաների հսկայական քանակի մասին:

Բացի այդ, եթե մայոնեզով կամ թթվասերով աղցանը թարմ չլինի, թունավորման հավանականությունը մեծ է:

4. Տապակած մթերքներ

Դիետոլոգը պնդում է, որ բոլոր տապակած մթերքները նույնպես շատ վտանգավոր են: Ավելին՝ տապակած յուղը կանցերոգեն է եւ վտանգավոր, ուստի ավելի լավ է դրանցից խուսափել: Աշխատեք ամանորյա սեղանին հնարավորինս քիչ տապակած կերակրատեսակ դնել եւ ավելի շատ եփած կամ գոլորշու վրա խաշած եւ, իհարկե, ավելի շատ թարմ աղցաններ:

5. Հին մթերքներ

Ցանկացած հին մթերք, հատկապես եթե սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում է պահվել, կարող է շատ վտանգավոր լինել՝ դրանցից կարելի է թունավորվել: Վտանգ են ներկայացնում ձուկը, մսամթերքը, ձվով, թթվասերով եւ մայոնեզով աղցանները, սերուցքով տորթերը եւ այլ աղանդերը: Եթե հյուր եք գնացել եւ համոզված չեք, որ սեղանին եղած ամեն ինչը թարմ է, ավելի լավ է չուտել, խորհուրդ է տալիս մասնագետը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է