• Latest news

Գիտնականները խորհուրդ են տալիս ամեն օր շոկոլադ ուտել

9 հուլիսի, 2017  17:36

Ակվիլայի համալսարանից իտալացի գիտնականները խորհուրդ են տալիս ամեն օր դառը շոկոլադ ուտել:

Հեղինակները վերլուծել են հասանելի բոլոր գիտական հրապարակումները` կապված այն էֆեկտի հետ, որը գլխուղեղի աշխատանքի վրա գործում են ֆլավոնոլները (կենսաբանորեն ակտիվ նյութեր), որոնք պարունակվում են կակաոյի հատիկներում:

Գիտնականները որոշել են տեսնել, թե ուղեղում ինչ է կատարվում դառը շոկոլադի մեկանգամյա օգտագործումից հետո, եւ ինչպես է նրա ֆունկցիայի վրա ազդում այս մթերքի երկարատեւ օգտագործումը:

Հետազոտողները հանգել են այն եզրակացության, որ շոկոլադը ուղեղի աշխատանքի վրա լավ է ազդում նույնիսկ մեկանգամյա օգտագործումից հետո. օգնում է աշխատանքային հիշողությանը եւ տեսողական տեղեկությունները մշակելու ունակությանը: Դրանից բացի, մարդկանց, որոնք ինչ-ինչ պատճառներով ամբողջ գիշեր չեն քնել, օգտակար է առավոտյան շոկոլադ ուտել, դա կօգնի մտավոր ունակությունները նորմայի մեջ պահպանելուն: Այս դեպքում շոկոլադն առանձնապես դրական է ազդում գիշերային քնից զրկված կանանց վրա:

Հատկապես տարեց մարդկանց է խորհուրդ տրվում դառը շոկոլադի երկարատեւ օգտագործումը, որոնց մոտ ինտելեկտի տարիքային թուլացում է սկսվել, պարզաբանել են գիտնականները: Կակաոյի հատիկների ֆլավոնոլներն օգնում են պահպանել ուշադրության կենտրոնացման ունակությունը, աշխատանքային հիշողության ծավալը, ռեակցիայի արագությունը եւ կենդանի խոսքը: Հետազոտողները կարծում են, որ նման բարենպաստ էֆեկտը կարելի է պայմանավորել այն հանգամանքով, որ կակաոյի ֆլավոնոլներն օգտակար են արյունատար անոթների համար եւ օգնում են արյան շրջանառությունն ուժեղացնել հիպոկամպի ատամնաձեւ գալարներում` ուղեղի կառույց, որը կապված է հիշողության հետ: Հատկապես այս հատվածն է ենթակա տարիքային փոփոխությունների, որը ծերացման պրոցեսում հիշողության թուլացում է առաջացնում:

Չնայած շոկոլադի օգտագործումը բացասական կողմեր էլ ունի, առաջին հերթին բարձր կալորիականությունը, գիտնականներն, այնուամենայնիվ, խորհուրդ են տալիս այս քաղցրեղենը ներառել ամենօրյա սննդակարգի մեջ, հատկապես տարեց մարդկանց: Ըստ որում` խոսքը հատկապես դառը կամ սեւ շոկոլադի մասին է, որը կակաոյի մեծ խտություն է պարունակում եւ համեմատաբար քիչ կաթ ու շաքար:

Իտալացի գիտնականների հոդվածը հրապարակվել է Frontiers in Nutrition ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է