• Latest news

Սառեցված բանջարեղենը կարող է թարմից օգտակար լինել. գիտնականներ

22 հունվարի, 2018  10:41

Շատերը համոզված են, որ թարմ միրգ-բանջարեղենը սառեցվածից ավելի օգտակար է, սակայն դա այնքան էլ այդպես չէ, պնդում է University of Guelph-ի համալսարանից Ջեսս Հեյնսը:

Նրա խոսքով՝ մրգերը եւ բանջարեղենը հավաքելուց կարճ ժամանակ անց սառեցվելուց հետո իրականում ավելի շատ սննդարար նյութեր են պահպանում, քան երկար ժամանակ պահպանվածներն եւ մեծ տարածություններ անցածները: Արագ սառեցման նոր տեխնոլոգիաների շնորհիվ, մթերքներն այսօր կորցնում վիտամինների միայն փոքր մասը՝ ինչպիսին են ֆելատները եւ տիամինը:

Սիդնեյի համալսարանից ավստրալացի գիտնականները հետաքրքիր հետազոտություն են իրականացրել 1000 մարդու մասնակցությամբ: Նրանք ամեն օր բանջարեղեն են կերել, սակայն մասնակիցների մի մասը մասնագետների հրահանգով սնունդի մեջ միայն սառեցված մթերքներ է օգտագործել:

Պարզվել է, որ սառեցված բանջարեղենը մարդկանց ավելի լավ է օգնում հետեւել սննդակարգի առողջ ռեժիմի, առաջին հերթին այն պատճառով, որ այն ավելի հեշտ է պատրաստել. դրանք պատրաստի վիճակում են վաճառվում եւ լրացուցիչ մշակում չեն պահանջում: Դրա հետ մեկտեղ օգտակար նյութերի կորուստը նվազագույն է եղել:

Փորձագետները նշել են, որ սառեցման գործընթացը ենթադրում է մթերքի մեջ բոլոր օգտակար միկրոտարրերի պահպանում: Նրանց խոսքով՝ սառեցնելիս որոշ բանջարեղենում նվազում է С վիտամինի մակարդակը, սակայն աննշան: Բանջարեղենի առանձին տեսակներ բացարաձակապես չեն կորցնում իրենց վիտամինային օգտակարությունը, օրինակ՝ գազարը սառեցնելիս С վիտամինը պահպանվում է գրեթե սկզբնական ծավալով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է