• Latest news

Ինչո՞վ է վտանգավոր օրգանիզմում յոդի դեֆիցիտը

14 փետրվարի, 2018  22:42

Յոդը վահանաձեւ գեղձի հիմնական բաղադրամասն է, որը կարգավորում է մեր նյութափոխանակությունը: Յոդի անհրաժեշտ քանակություն չստանալով՝ մարդիկ զարգացման լուրջ արատներով են տառապում, սակայն մեծ մասն անտեղյակ է, թե որքան յոդ է անհրաժեշտ օգտագործել, եւ որտեղից է այն վերցվում:

Սուրեյ համալսարանից Մարգարեթ Ռեյմանի անցկացրած հետազոտությունը մատնացույց է անում ժամանակակից «առողջ», առաջին հերթին բուսակերության սննդակարգերում յոդի անբավարարությունը, ինչը հղի կանանց մոտ յոդի դեֆիցիտի վտանգ է ստեղծում, հայտնում է BBC-ն:

«Յոդի դեֆիցիտը հեշտ է կանխարգելել, եւ այնուամենայնիվ, այն մնում է ամբողջ աշխարհում երեխաների սովորելու անընդունակության առաջացման հիմնական կանխելի պատճառը: Եթե հղի կնոջ օրգանիզմում յոդն անբավարար է, ապա նրա երեխաները սովորելու նկատմամբ անընդունակ են լինում կամ կարող են ունենալ բնածին հիպոտիրեոզ, որի դեպքում գերակայում է օրգանիզմի բոլոր ֆունկցիաների արգելակումը: Սա այն է, ինչը պատմության ընթացքում կրետինիզմ են անվանել»,- նշել է պրոֆեսոր Ռեյմանը:

Նախապես «կրետին» բառը վերաբերել է մարդկանց, որոնք Ալպերում բնակվել են այս համախտանիշով  տառապելով, որտեղ պատմականորեն յոդի սուր պակաս է զգացվում:

Պրոֆեսոր Ռեյմանը նաեւ հետազոտել է կենսաբանական նմուշները, որոնք 1990-ական թվականներին Անգլիայի արեւմուտքում վերցվել են 14 հազար հղի կանանցից, իսկ այնուհետեւ հետագա տարիներին հետեւել է նրանց երեխաների զարգացմանը:

Իր գործընկեր բժիշկ Սառա Բաթի հետ նա քննարկել է այս երեխաների մասին բոլոր հասանելի տվյալները՝ հատուկ ուշադրություն դարձնելով, թե նրանք որքան լավ են սովորում կարդալ, եւ նրանց մտավոր զարգացման գործակցին:

Բժիշկ Բաթը հայտնաբերել է, որ յոդի դեֆիցիտով մայրերից ծնված երեխաների շրջանում 8 տարեկանում ավելի մեծ է իրենց մտքերը բարձրաձայն արտահայտելու հետ կապված դժվարություններ ունենալու հավանականությունը, իսկ 10 տարեկանում նրանց համար ավելի է դժվարանում կարդալ եւ գրածը հասկանալ:

Հետազոտողները նաեւ հայտնաբերել են, որ մոր մոտ որքան ուժեղ է արտահայտված յոդի դեֆիցիտը, այնքան նրանց երեխաները զարգանալու ընթացքում ավելի շատ դժվարություններ են ունենում:

Կանայք պետք է օրական 150-ից մինչեւ 300 միկրոգրամ յոդ ընդունեն, իսկ տղամարդիկ՝ 150 միկրոգրամ: Սակայն սնունդի մեջ յոդի մակարդակն անկայուն է, եւ բավական դժվար է հաշվել, թե հատկապես որքան յոդ չի ընդունվել:

Յուղոտ ձկան մեջ յոդն ավելի քիչ է, քան սպիտակ միս ունեցող ձկան մեջ: Ձմռանը կաթի մեջ յոդն ավելի շատ է, քան ամռանը, քանի ձմռանը անասունը ստանում է յոդի հավելմամբ կեր, իսկ ամռանը խոտ է արածում:

Ավելի լավ է տարատեսակ սննդակարգի հետեւել եւ չհրաժարվել սննդամթերքի մի ամբողջ շարք խմբերից, ինչպիսին են՝ միսը, կաթը կամ ձուկը, եթե ձեզ բժիշկը խորհուրդ չի տալիս դա անել:

Երկրների մեծ մասում, որտեղ հողի մեջ յոդի անբավարարություն կա, մասնավորապես՝ Հայաստանում, յոդն ավելացվում է կերակրի աղի մեջ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է