• Latest news

Կաթը վաղաժամ մահից փրկում է

13 սեպտեմբերի, 2018  20:25

Օրական կաթնամթերքի երեք չափաբաժնի օգտագործումը կապված է սիրտ-անոթային հիվանդությունների եւ վաղաժամ մահվան հավանականության նվազման հետ: Այսպիսի եզրակացության են հանգել Մաքմասթերի համալսարանի (Կանադա) գիտնականները, նշված է MedicalXpress-ի մամուլի հաղորդագրության մեջ:

Հետազոտությանը մասնակցել է 21 երկրներից 35-70 տարեկան 136 384 մարդ: Մասնագետները որոշել են կամավորների սննդակարգը եւ 9,1 տարի հետեւել են նրանց առողջական վիճակին: Դիտարկումների ժամանակահատվածում գրանցվել է մահվան 6796 դեպք եւ սիրտ-անոթային հիվանդությունների 8555 դեպք:

Կաթնամթերքի մեկ չափաբաժինը համարժեք էր մեկ բաժակ կաթին կամ 244 գրամ քաշով յոգուրտին, 15 գրամ պանրին կամ 5 գրամ կարագին:

Հետազոտության բոլոր մասնակիցներին բաժանել են 4 խմբի՝ ամեն օր օգտագործվող չափաբաժնի քանակությանը համապատասխան: Պարզվել է, որ նրանք, ովքեր ամենամեծ քանակությամբ կաթնամթերք են գործածել (միջինը 3,2 չափաբաժին), 2,2 տոկոսով նվազեցրել են (սիրտ-անոթային հիվանդություններից եւ այլ պատճառներով) մահանալու հավանականությունը՝ այն մարդկանց համեմատությամբ, որոնք կաթնամթերք չեն օգտագործել: Ընդ որում՝ օգտակար է եղել նույնիսկ ոչ յուղազերծ կաթնամթերքը (2,9 չափաբաժին քանակությամբ), որը վաղաժամ մահվան հավանականությունը նվազեցրել է 1,1 տոկոսով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է