• Latest news

Կանաչ տերեւներով բանջարեղենը կարող է կուրությունը կանխել. հետազոտություն

22 հոկտեմբերի, 2018  12:17

Կանաչ տերեւներով բանջարեղենի կանոնավոր գործածումը կարող է կանխել մակուլյար դեգեներացիայի զարգացումը, որը կուրության առաջացման առաջատար պատճառն է: Այս մասին հայտնում են Westmead Institute for Medical Research-ի գիտնականները:

Հայտնագործությունը կատարվել է 15 տարի ավելի քան 2 հազար ավստրալացիներին հետեւելուց հետո: Գիտնականները պարզել են, որ բուսական նիտրատները, որոնք հայտնաբերվում են կանաչ տերեւներով բանջարեղենի, ինչպես նաեւ բազուկի մեջ, կարող են նվազեցնել նշված հիվանդության զարգացման հավանականությունը:

Այսպես՝ օրական 100-142 միլիգրամ բուսական նիտրատներ գործածող մարդկանց շրջանում մակուլյար դեգեներացիայի վաղ ախտանշանների հայտնվելու հավանականությունն ավելի փոքր է՝ ի տարբերություն այս նյութերը քիչ գործածողների: Օրինակ՝ սպանախի 100 գրամը մոտ 20 մգ նիտրատ է պարունակում, իսկ բազուկը՝ 100 գրամ մթերքին 15 մգ:

Գիտնականները նշում են, որ հայտարարված 142 մգ-ը գերազանցող ավելի շատ գործածման դեպքում լրացուցիչ դրական ցուցանիշներ չեն հայտնաբերվել: Նիտրատները նաեւ չեն փրկել մակուլյար դեգեներացիայի ուշ փուլից:

Տարիքային մակուլյար դեգեներացիան աչքի ցանցաթաղանթի կենտրոնական մասի (մակուլայի) քրոնիկական պրոգրեսիվ դիստրոֆիկ հիվանդություն է, որը բերում է կենտրոնական տեսողության աստիճանական կորուստի, որն անհրաժեշտ է առարկաների հստակ ընկալման համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է