• Latest news

5 մթերք, որոնք ցանկալի է նոյեմբերին եւ դեկտեմբերին սննդակարգի մեջ ընդգրկել

16 նոյեմբերի, 2018  16:24

Ցրտերը սկսվելուն զուգահեռ մարդու օրգանիզմն ավելի շատ էներգիա է պահանջում, որը կարող է ապահովել միայն ճիշտ սննդակարգը: Ինչպե՞ս պետք է սնվել նոյեմբերին եւ դեկտեմբերին՝ բավարար քանակությամբ օգտակար սննդարար նյութեր ստանալու համար:

Բրոկոլի

Բրոկոլին պարունակում է շատ օգտակար միկրոտարրեր եւ վիտամիններ (կալիում, ֆոսֆոր, կալցիում, մագնիում, երկաթ, ցինկ, մագնեզիում, ծծումբ, С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К վիտամիններ, А պրովիտամին, ֆոլաթթու եւ բետա-կարոտին), ինչպես նաեւ բջջանյութ, որոնք անհրաժեշտ են աղիների նորմալ աշխատանքի համար:

Տարածված կարծիքի համաձայն՝ սնունդի մեջ բրոկոլիի կանոնավոր գործածումը կանխում է աթերոսկլերոզի զարգացումը, խոչընդոտում օրգանիզմում խոլեստերինի կուտակմանը եւ օրգանիզմից դուրս բերում ծանր մետաղների աղերը:

Դդում

Դդումը պարունակում է А, Е, С, В խմբի վիտամիններ եւ ֆոլաթթու, ինչպես նաեւ միկրոտարրեր (պղինձ, ցինկ, երկաթ, կոբալտ, յոդ, մագնեզիում, ֆտոր), մակրոտարրեր (կալցիում, կալիում, մագնիում, ֆոսֆոր, նատրիում): Այն նաեւ պարունակում է բջջանյութ, օրգանական թթուներ եւ պեկտիններ, հենց այս պատճառով է աշնան եւ ձմռան համար դդումը հոյակապ մթերք համարվում. այն օրգանիզմը կապահովի մեծ թվով օգտակար սննդարար նյութերով:

Ձիթապտղի յուղ

Ձիթապտղի յուղը պարունակում է օմեգա-3 եւ օմեգա-6 չհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք օրգանիզմը պաշտպանում են ծերացումից, շրջակա միջավայրի բացասական ազդեցությունից եւ նույնիսկ օքսիդացման պրոցեսներից, որոնք կարող են քաղցկեղային հիվանդություններ առաջացնել:

Ցանկալի է նախատվությունը տալ առաջին սառը մզվածքի (Extra Virgin Olive Oil) ձիթապտղի ձեթին, իսկ այն խորհուրդ է տրվում գործածել հում վիճակում. ցանկալի չէ այս ձեթով կերակուր պատրաստել, փոխարենը այն կարելի է եւ պետք է ավելացնել թարմ աղցաններին:

Կոճապղպեղ

Ուշ աշնանն ու ձմռանը կոճապղպեղն աջակցում է իմունային համակարգի աշխատանքին: Այս արմատապտուղը իր զարմանալի հատկություններով աչքի է ընկնում բաղադրության մեջ առկա եթերային յուղերի շնորհիվ՝ հենց դրանք են կոճապղպեղին յուրահատուկ համ եւ բույր հաղորդում: Կոճապղպեղն օգտակար է վիրուսային հիվանդությունների, աղեստամոքսային տրակտի լորձաթաղանթի վնասման, արթրոզների եւ արթրիտների, բարձր ճնշման, ինչպես նաեւ սկլերոտիկ վահանիկների առաջացման դեպքերում:

Կոճապղպեղը կարելի ավելացնել ապուրներին, թխվածքին, մուրաբային, աղցանին եւ թեյին:

Կաթնաշոռ եւ պանիր

Պանրի եւ կաթնաշոռի մեջ պարունակվում է մագնիում, որը կարող է օգնել աշնանային դեպրեսիայի դեմ պայքարին: Դրանից բացի, այս մթերքները հարուստ են ոսկորների առողջության համար անհրաժեշտ կալցիումով: Եվ վերջապես՝  դրանք աջակցում են աղիների աշխատանքին՝ բարելավելով միկրոֆլորան: Հենց այս պատճառով ցանկալի է պանիրը եւ կաթնաշոռը ընդգրկել աշնանային-ձմեռային սննդակարգի մեջ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է