2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի զարգացման ճշգրիտ պատճառները գիտությանը դեռ հայտնի չեն, սակայն, ենթադրվում է, որ սխալ սնվելը եւ ավելորդ քաշը կամ ճարպակալման առկայությունը զգալիորեն մեծացնում են այս հիվանդության զարգացման ռիսկը:
Ձեզ ենք ներկայացնում որոշ մթերքներ, որոնց չարաշահումը, ըստ մասնագետների, կարող է հանգեցնել դիաբետին:
Գազավորված եւ փաթեթներով հյութերը մեծացնում են դիաբետի զարգացման ռիսկը: Այդ հյութերում չկա ոչ բջջանյութ, ոչ որեւէ օգտակար վիտամին կամ հանքանյութեր, միայն շաքար (կամ ավելի վատ՝ շաքարի փոխարինիչներ) եւ քիմիական բուրավետիչներ եւ կոնսերվանտներ:
Երբ մարդը խմում է նման ըմպելիքները, նրա արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կտրուկ բարձրանում է: Բացի այդ նման ըմպելիքների օգտագործումը հանգեցնում է ավելորդ քաշին, ինչը նույնպես մեծացնում է այս հիվանդության զարգացման ռիսկը:
Սպիտակ ռաֆինացված ալյուրից պատրաստված մթերքները՝ հացը, բուլկիները, թխվածքաբլիթները, մակարոնները արագ մարսվում են եւ արյան մեջ գլյուկոզայի կտրուկ բարձրացմանն են հանգեցնում:
Եթե դրանք սոված ստամոքսին ուտեք, ապա օրգանիզմը շատ «դատարկ» կալորիաներ կստանա, ավելին՝ քիչ հետո սովածության զգացողություն կլինի:
Արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կայուն պահելու համար, խորհուրդ է տրվում օրաբաժնում ներառել ամբողջական ցորենի այլուրից ուտեստներ, ինչպես նաեւ բանջարեղեն եւ չափավոր քանակի մրգեր:
Բազմաթիվ հետազոտությունների համաձայն, յուղոտ եւ տապակած մթերքների չարաշահումը նույնպես բարձրացնում է 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի զարգացման ռիսկը:
Համարվում է, որ ամեն օր երշիկ, նրբերշիկ կամ վերամշակված մսից այլ մթերքներ օգտագործելու դեպքում օրգանիզմում ինսուլինի դեֆիցիտ կզարգանա: Այդ դեպքում դիաբետի զարգացման ռիսկը կրկնակի է դառնում:
Սպիտակ հղկված բրնձում քիչ բջջանյութ կա, բայց շատ օսլա եւ «դատարկ» կալորիաներ: Սպիտակ բրինձն ավելի լավ է փոխարինել մուգ գույնի բրնձով կամ նախընտրությունը տալ ամբողջական հատիկով շիլաներին:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր