• Latest news

Ամանորին ինչպե՞ս խուսափել թունավորումներից․ մասնագետի խորհուրդները

29 դեկտեմբերի, 2018  13:15

Ամանորին սննդային թունավորումներից խուսափելու գլխավոր պայմանը սնունդը փոքր չափաբաժիններով պատրաստնելն ու ուտելն է։ Այս մասին այսօր՝ դեկտեմբերի 29-ին, լրագրողների հետ հանդիպմանն ասաց գաստրոէնտերոլոգ Մարիաննա Մալխասյանը։ Նա հավելեց, որ ասվածը հատկապես վերաբերում է այն աղցաններին, որոնց բաղադրության մեջ առկա են սնկեր ու ձու։

«Նման աղցանները պետք է օգտագործել 2-3 օրից ոչ ավելի։ Ինչ վերաբերում է թխվածքներին, ապա եթե դրանք սերուցք են պարունակում, ապա պետք է օգտագործել 3-4 օրից ոչ ավելի»,-նշեց փորձագետը։

Սննդային թունավորումները, մասնագետի խոսքով, առաջին հերթին վտանգավոր են հղի կանանց, փոքր երեխաների եւ տարեցների համար։ Ոստի, եթե մարդկանց այս խմբի մոտ թունավորման ախտանիշներ են ի հայտ գալիս, խորհուրդ է տրվում անմիջապես դիմել բժշկի հետագա խնդիրներից ու բարդացումներից խուսափելու համար։

Իսկ եթե թունավորման ախտանիշներ են ի հայտ եկել վերոհիշյալ խմբին չպատկանող անձանց մոտ, նրանք կարող են սպասել 24 ժամ, խմել 3 լիտրից ոչ պակաս ջուր եւ ակտիվացված ածուխ։ Եթե հաջորդ օրը այդ ախտանիշները չեն վերացել, անհրաժեշտ է դիմել բժշկի։

«Խորհուրդ չի տրվում սննդի հետ օգտագործել գազավորված ըմպելիքներ։ Բացի այդ, պետք չէ օրվա ընթացքում չարաշահել ալկոհոլային խմիչնքները եւ ավելի լավ է դրանք խմել ճարպոտ սնունդ օգտագործելիս»,-հայտնեց Մարիաննա Մալխասյանը։  

Նրա խոսքով՝ խումհարը վերացնելու համար պետք է օգտագործել հեղուկ, այդ թվում՝ կաթնային ըմպելիքներ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է