• Latest news

Ինչ վտանգ կարող են թաքցնել իրենցում թրջնջուկը եւ սպանախը

2 փետրվարի, 2019  12:05

Թրթնջուկը եւ սպանախը ավանդական «գարնանային» վիտամիններ են: Այնուամենայնիվ, չնայած դրանց օգտակար հատկություններին, որոշակի զգուշություն պետք է դրսեւորել դրանք կիրառելիս:

Թրթնջուկ

Թրթնջուկի տերեւներում կան սպիտակուցներ, շաքար, ասկորբինաթթու (80 մգ-ից մինչեւ 100 մգ), կարոտին (8 մգ-ից մինչեւ 100 գ): Թրթնջուկի հյութն օգտագործվում է որպես լեղամուղ: Միաժամանակ հարկ է հիշել, որ մեծ քանակությամբ թրթնջուկի տերեւների օգտագործումը կարող է հանգեցնել աղի նյութափոխանակության անբավարարությանը եւ երիկամների անբավարարության զարգացմանը:
Բացի այդ, էնտերոկոլիտով․ գաստրիտով եւ ստամոքսի ու 12-մատնյա աղիքի խոցով հիվանդների դիետիկ սննդում թրթնջուկի ներմուծման դեպքում պետք է շատ զգուշավոր լինել։

Սպանախ

Սպանախի տերեւները պարունակում են սպիտակուցներ, շաքար, ասկորբինաթթու, կարոտին: Դրանք նաեւ հարուստ են հանքային աղերով՝ երկաթ, մագնեզիում, կալիում, ֆոսֆոր, նատրիում, կալիում եւ յոդ: Իր օգտակար հատկությունների շնորհիվ սպանախը կարող է ընդգրկվել հղի կանանց եւ տկարացած հիվանդների սննդակարգում: Այն հատկապես օգտակար է հիպոացիդային գաստրիտով եւ էնտերոկոլիտով հիվանդների համար:


Այնուամենայնիվ, պետք է հիշել, որ սպանախով ճաշատեսակի մեջ, սենյակային ջերմաստիճանում 1-2 օր պահելու դեպքում, առաջանում են ազոտաթթվային աղեր, որոնք ներծծվում են արյան մեջ, հանգեցնում մետեմոգլոբինի ձեւավորմանը: Սա, իր հերթին, խաթարում է բջջային շնչառությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է