• Latest news

Արեւմտյան սննդակարգը մեծացնում է սեպսիսի հետեւանքով մահվան հավանականությունը. հետազոտություն

13 փետրվարի, 2019  14:34

Այսպես կոչված, արեւմտյան սննդակարգը, որը հարուստ է ճարպերով, ածխաջրերով եւ շաքարով, մեծացնում է ծանր սեպսիսի զարգացման հավանականությունը, որը կարող է արագորեն մահվան հանգեցնել: Այսպիսի եզրակացություն են կատարել Փորթլենդի պետական համալսարանի գիտնականները:

Հետազոտության ընթացքում գիտնականները մկներին կերակրել են արեւմտյան օրինակի սննդակարգով, որին հատուկ է սննդային մանրաթելերի ցածր պարունակությունը, ինչպես նաեւ ճարպերի եւ ածխաջրերի բարձր մակարդակը: Որոշ ժամանակ անց կրծողների շրջանում քրոնիկական բորբոքումն ուժգնացել է, սեպսիսի (արյան վարակում) զարգացման հակում է հայտնվել եւ նորմալ սնված կենդանիների համեմատությամբ՝ մեծացել է ընդհանուր մահացությունը:

Մասնագետների խոսքով՝ սա կապված չէ մարմնի զանգվածի կամ աղիքների միկրոբիոմի բաղադրության փոփոխությունների հետ: Պարզվել է, որ մահացության պատճառը իմունային համակարգի սխալ աշխատանքն է, որը օրգանիզմը ընկալունակ է դարձնում սեպսիսի եւ համակարգային բորբոքման պատճառով օրգանների արագ չգործելու նկատմամբ:

Հետազոտության ընթացքում գիտնականները գտել են նաեւ յուրահատուկ բիոմարկերներ, որոնք կարող են օգտագործվել արյան անալիզի ժամանակ սեպսիսի մեծ հավանականության հայտնաբերման համար:

Գիտնականները հույս ունեն, որ իրենց ստացած արդյունքները բժիշկներին կօգնեն սննդակարգը վերահսկելով կանխել պացիենտների մոտ ծանր վիճակի զարգացումը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է