• Latest news

Սխտորի գործածումը կօգնի կոլորեկտալ քաղցկեղի կանխմանը. հետազոտություն

25 փետրվարի, 2019  18:40

Չինացի գիտնականները հայտնել են այն մթերքների մասին, որոնց գործածումը կարեւոր դերակատարում ունի կոլորեկտալ քաղցկեղի (հաստ աղիքի եւ դրա ելունդի չարորակ ուռուցք) կանխարգելման գործում: Կլինիկական ուռուցքաբանության՝ Ասիա-Խաղաղօվկիանոսյան ամսագրում հրապարակված հետազոտության համաձայն՝ սխտորը, գլուխ սոխը եւ պրասը կարող են նվազեցնել չարորակ նորագոյացությունների այս տեսակի զարգացման հավանականությունը:

Գիտնականները հետազոտության ընթացքում վերլուծել են կոլորեկտալ քաղցկեղով 833 հիվանդների եւ 833 առողջ մարդկանց մասին տեղեկությունները՝ հաշվի առնելով այնպիսի գործոնները, ինչպես տարիքը, սեռը, բնակության վայրը, ինչպես նաեւ սննդակարգը: Պարզվել է, որ սոխ սիրող մարդկանց շրջանում կոլորեկտալ քաղցկեղի հավանականությունը 79 տոկոսով ցածր է, նրանց համեմատությամբ, որոնք այս բույսն իրենց սննդակարգի մեջ են ներառում նվազագույն քանակությամբ:

Գիտնականների կարծիքով՝ սոխի եւ սխտորի մեջ պարունակվում են հատուկ միացություններ, որոնց շնորհիվ էլ հասնում են բուժական արդյունքի: Ստացած արդյունքների հետ կապված՝ մասնագետները կարեւորում են կոլորեկտալ քաղցկեղի առաջնային կանխարգելման գործում կենսակերպի փոփոխությունների դերը պարզելու հետագա հետազոտությունները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է