• Latest news

Տապակած սնունդ եւ վաղաժամ մահ. գիտնականները նշել են եւս մեկ պատճառ տապակածից հրաժարվելու համար

14 հունիսի, 2019  20:17

Նույնիսկ ամենաօգտակար մթերքները չափազանց վնասակար են դառնում, եթե տապակվում են: Այս մասին ասվում է BMJ ամսագրում հրապարակված նոր ուսումնասիրության մեջ:

Ուսումնասիրության համաձայն՝ օրական մեկ տապակած հավը մեծացնում է վաղաժամ մահվան վտանգը 13 տոկոսով, իսկ տապակած ձկան կամ ծովամթերքի հաճախակի օգտագործումը` 7 տոկոսով:

Գիտնականները University of Iowa-ի համաճարակաբան Վեյ Բաոյի գլխավարությամբ վերլուծել են 50-79 տարեկան  100 հազար կանանցից կազմված խմբի 18 տարվա դիտարկումների  արդյունքները: Նրանք ցանկացել են պարզել, թե ինչպես են 122 սննդամթերքներն ազդում օրգանիզմի տարբեր համակարգերի վրա:

Արդյունքում նրանք հայտնաբերել են, որ ամեն օր տապակած սնունդ օգտագործած մասնակիցները ավելի հաճախ են հակված եղել սրտի խնդիրների, քան նրանք, ովքեր չեն կերել տապակած սնունդ:

Հետազոտության հեղինակներն առանձին  ընդգծել են, որ այնպսիսի օգտակար մթեորքները, ինչպիսիք են ձուկը կամ ծովամթերքը (որոնք, ինչպես հայտնի է օգտակար են սրտանոթային համակարգի համար) դառնում են վնասակար, եթե տապակվում են:

Թեեւ հետազոտությանը մասնակցել են միայն կանայք, գիտնականները վստահ են, որ նույնը կարելի է ասել տղամարդկանց դեպքում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է