• Latest news

Ճկուն սենսորը թույլ է տալիս չափել գլյուկոզայի մակարդակն առանց մաշկը ծակելու

12 նոյեմբերի, 2019  22:37

Ցինհուա համալսարանի գիտնականները մշակել են եզակի ճկուն սենսոր, որը վերլուծում է կազմն ու ցույց տալիս գլյուկոզայի, լակտատի, ասկորբինաթթվի եւ միզաթթվի, կալիումի եւ նատրիումի իոնների կոնցենտրացիան: Սենսորի հիմքում մետաքսի մանրաթելեր են:

Գիտնականներն օգտագործել են նման 6 էլեկտրաքիմիական սենսորներ գրաֆիտի նանոմասնիկների հավելմամբ: Նյութի ծակոտկեն կառուցվածքն ապահովել է էլեկտրոնների արդյունավետ փոխադրումն ու ռեագենտի հեշտ մուտքը: Իսկ գրաֆիտի մասնիկներն ապահովել են լավ հաղորդունակությունն ու ակտիվ կենտրոնների առկայությունը:

Սենսորներն արձագանքել են ասկորբինաթթվի եւ միզաթթվի պարունակությանը, դրանց կոնցենտրացիան սահմանել օքսիդացման ընթացքում առաջացած հոսանքի միջոցով: Իսկ գլյուկոզան եւ լակտատը սենսորները սահմանել են ջրածնի պերօքսիդի քանակով, որը մշակվել է օքսիդացման-վերականգնման ընթացքում, իսկ կալիումի եւ նատրիումի իոնների պարունակությունը սահմանվել է իոն-սելեկտիվ մեմբրանների միջոցով:

Հետագայում նման սենսորը կարող է փոխարինել ավանդական գլյուկոմետրերը, որոնք դիաբետիկներն օգտագործում են արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը չափելու համար: Գլյուկոմետրի օգտագործման ժամանակ նրանք ստիպված են լինում ամեն անգամ ծակել մատը, իսկ այս սենսորի դեպքում նման անհրաժեշտություն չկա:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել