• Latest news

Վերամշակված մսի կանոնավոր օգտագործումը բարձրացնում է դեմենցիայի ռիսկը․ հետազոտություն

23 մարտի, 2021  09:57

Օրական 25 գրամ վերամշակված միս ուտելը (համարժեք է մեկ բաժին խոզապուխտին) կապված է դեմենցիայի  զարգացման ռիսկի 44%-վ բարձրացման հետ: Այսպիսի եզրակացության են հանգել Լիդսի համալսարանի գիտնականները: Նրանց նոր հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են American Journal of Clinical Nutrition-ում:

Medical Express-ը հաղորդում է, թե գիտնականները պարզել են նաեւ, որ չմշակված կարմիր մսի՝ տավարի, խոզի կամ հորթի, օգտագործումը կարող է պաշտպանական ազդեցություն ունենալ։ Օրական 50 գրամ միսը 19%-ով նվազեցնում է դեմենցիայի ռիսկը:

Հետազոտության մասնակիցների շրջանում դեմենցիա, որպես կանոն, ախտորոշվել է ֆինանսական խնդիրներով, թերի կրթությամբ, ծխող եւ ցածր ֆիզիկական ակտիվություն ունեցող ավելի տարեց մարդկանց մոտ: Դեմենցիա ունեցող մարդկանց մոտ հազվադեպ չեն եղել նաեւ ինսուլտի եւ ընտանեկան դեմենցիայի պատմությունը, եւ, ամենայն հավանականությամբ, նրանք եղել են այնպիսի գենի կրողներ, որը սերտորեն կապված է դեմենցիայի հետ: Ընդ որում՝ տղամարդկանց մոտ դեմենցիան ավելի հաճախ է հանդիպել:

Հետաքրքիր է, որ վերամշակված մսի օգտագործման ռիսկերը մնացել են նույնը, անկախ նրանից՝ մարդը գենետիկորեն հակվա՞ծ է դեմենցիայի զարգացման: Ավելի շատ վերամշակված միս օգտագործել են տղամարդիկ, քիչ կրթված, ծխող եւ ավելորդ քաշ կամ ճարպակալում ունեցող մարդիկ: Վերամշակված մսի առատությունն ուղեկցվել է բանջարեղենի եւ մրգերի օգտագործման կրճատմամբ եւ սննդակարգի բարձր կալորիականությամբ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է