• Latest news

Ինչ մթերքներ ցանկալի չէ ուտել ընթրիքի ժամանակ

1 մայիսի, 2021  19:30

Երեկոյան ժամերին ավելի լավ է չուտել մսից, ձվից, ձկից եւ նույնիսկ ընկուզեղենից պատրաստված ուտեստներ: Այս բոլոր մթերքները վտանգ են ներկայացնում սրտանոթային համակարգի համար: Այս մասին ասվում է Journal of Molecular and Cellular Biology-ում հրապարակված հետազոտության մեջ:

Ամերիկացի գիտնականների կարծիքով, օրվա վերջում ՃԿՇԱ-ի (ճյուղավորված կողային շղթաներով ամինաթթուներ) մեծ պարունակությամբ սննդամթերքի օգտագործումը օրվա վերջում մեծացնում է սրտային հիվանդությունների ռիսկը:

Հետազոտության ընթացքում գիտնականները պարզել են, որ մկներին ՃԿՇԱ-ով հարստացված սննդով կերակրելու դեպքում օրվա ակտիվ ժամանակահատվածի վերջում, այսինքն` քնելուց առաջ վերջին 4 ժամվա ընթացքում, հանգեցնում է սրտային սպիտակուցի սինթեզի եւ զանգվածի արագ աճի, ինչպես նաեւ կարդիոմիոցիտների չափի ավելացման։ Այս ամենը զգալիորեն մեծացնում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքում պաթոլոգիական փոփոխությունների հավանականությունը, որոնց թվին են պատկանում սրտի ինֆարկտը եւ ստենոկարդիան:

Նույն մթերքներն առավոտյան չեն հանգեցրել սրտի զանգվածի եւ կարդիոմիոցիտների ավելացման: Օրվա վերջում ՃԿՇԱ-ով հարստացված սննդի բազմակի օգտագործումը արագացրել է սրտի պաթոլոգիական փոփոխությունները` նվազեցնելով դրա կծկողական գործառույթը: Այս ամենը հանգեցրել է աորտայի լայնակի նեղացման, որը ծայրաստիճան վտանգավոր բարդություն է։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել