• Latest news

Ո՞ր բանջարեղենն է վտանգավոր կանանց առողջության համար

12 մայիսի, 2022  10:45

Կանանց օրգանիզմի համար խաչածաղկավոր ընտանիքի բանջարեղենի անսահմանափակ քանակությամբ օգտագործումն կարող է վահանաձև գեղձի գործունեության հետ կապված որոշ քրոնիկական հիվանդությունների սրացման հանգեցնել, Evening Moscow-ին տված հարցազրույցում ասաց սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան:

Մասնագետը նշել է, որ խաչածաղկավորների ընտանիքին պատկանող բանջարեղենը բացասաբար է ազդում նաեւ վահանաձեւ գեղձի աշխատանքի վրա։

«Այդ ցանկը բավարար քանակությամբ բանջարեղեն է ներառում։ Դրանք են բրոկկոլին, կաղամբը, շաղգամը, բողկը, ծովաբողկը, մանանեխը, հազարը: Ամբողջական ցանկը կարելի է գտնել համացանցում: Բանն այն է, որ այդ մթերքները իզոթիոցիանատներ են պարունակում, որոնք ճնշում են հորմոնների արտադրությունը եւ սրում հիպոթիրեոզը՝ էնդոկրին համակարգի հիվանդություն, որը բնութագրվում է վահանաձեւ գեղձի հորմոնների պակասով»,- բացատրել է Սոլոմատինան:

Սննդաբանը կանացի օրգանիզմի համար անցանկալի մթերքների ցանկում ներառել է նաեւ սոյան։ Նրա խոսքով՝ չնայած պրոդուկտի՝ էստրոգենի (կանացի սեռական հորմոն) արտադրությունը խթանելու կարողությանը, այն միաժամանակ դանդաղեցնում է վահանաձեւ գեղձի հորմոնների սինթեզը։
Այս կապակցությամբ նա կանանց խորհուրդ է տվել կրճատել այն մթերքները, որոնք կարող են պոտենցիալ վտանգներ կրել:

Ընդ որում, սննդաբանն ընդգծել է, որ խնդրի առաջացման համար պետք է թվարկված մթերքները կանոնավոր կերպով ու մեծ քանակությամբ օգտագործել։ Չափավոր օգտագործման դեպքում այդպիսի իրավիճակ դժվար թե հնարավոր լինի, եզրափակել է Սոլոմատինան։


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է