• Latest news

Ո՞ր երեք մթերքներն են օգնում նվազեցնել «վատ» խոլեստերինը

23 հուլիսի, 2022  09:43

Սննդաբան Լյուդմիլա Դենիսենկոն «ԿՄ»-ին տված հարցազրույցում պատմել է այն երեք մթերքների մասին, որոնք նվազեցնում են «վատ» խոլեստերինը։

Մասնագետի ցուցակում, մասնավորապես, ընդգրկվել են հյուսիսային ծովերի վայրի մանրաձկները, ավոկադոն, սխտորը:

Սննդաբանի խոսքով՝ բազմաթիվ օգտակար թթուների՝ մագնեզիումի եւ կալիումի պարունակության շնորհիվ ավոկադոն  շատ օգտակար է սրտանոթային համակարգի խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար, քանի որ կարող է մի փոքր նոսրացնել արյունը։

Իսկ սխտորը, ինչպես նշել է Դենիսենկոն, ալիցին է պարունակում, որն օգնում է վերացնել «վատ» խոլեստերինը։ Իսկ սխտորի մզվածքն օգնում է կանխել արյան մակարդումը: Դա նվազեցնում է անոթներում արյան մակարդման վտանգը եւ կանխում սրտանոթային հիվանդությունների զարգացումը։

Վայրի մանր ծովային ձկների թվում են կիլկան, շպրոտը,  ցողունը, սաղմոնիկը: Օգտակար է նաեւ ավելի մեծ ձուկը՝ սկումբրիա, ծովատառեխը։ Այն շատ դոկոսահեքսաենոիկ եւ էիկոզապենտաենոիկ թթուներ, որոնք օգտակար են արյան անոթների եւ ուղեղի առողջության համար: Հենց այդ երկու թթուների համակցությունն էլ օգնում է նվազեցնել «վատ» խոլեստերինը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է