• Latest news

Դաբաղ. ի՞նչ է իրենից ներկայացնում եւ որքանով է վտանգավոր

1 փետրվարի, 2016  16:43

Մի քանի օր առաջ տեղեկություն է հայտնվել այն մասին, որ Հայաստանի մի քանի շրջանում կենդանիների մոտ դաբաղի դեպքեր են արձանագրվել: Իրենից ինչ է ներկայացնում դաբաղը եւ որքանո՞վ է վտանգավոր մարդու համար:

Ի՞նչ է դաբաղը

Ինչպես նշել է դիետոլոգ եւ էնդոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանը, դաբաղը հարուցիչային վարակ է, որը փոխանցվում է կենդանիների միջոցով. դրանով առավել հաճախ հիվանդանում են երկեղջյուր կենդանիները, եւ մարդը կարող է վարակվել հիվանդ կենդանիների եւ նրանց արտաթորանքի, ինչպես նաեւ չպաստերիզացված կաթի եւ դրանից պատրաստված մթերքների հետ շփման հետեւանքով: Տեսականորեն կարելի է վարակվել նաեւ հիվանդ կենդանու մսից, բայց դա շատ հազվադեպ է տեղի ունենում: 

Դաբաղը որքանո՞վ է վտանգավոր մարդու համար

Դաբաղը սովորաբար մարդու համար մահացու չէ, բայց բավականին… տհաճ հիվանդություն է համարվում: Վարակումից հետո ինկուբացիոն շրջանը կարող է 2-ից 12 օր տեւել, սովորաբար` 3-4 օր: Այդ ժամանակահատվածից հետո բարձրանում է հիվանդի    ջերմաստիճանը (մինչեւ 39—40°С), դող է սկսվում, գլխացավ եւ մկանային ցավեր, ավշային հանգույցները մեծանում են: Լորձաթաղանթին հեղուկով լցված փուչիկներ են հայտնվում:  1-2 օրից դրանք բացվում են, եւ դրանց տեղում էրոզիաներ են մնում, որոնք կարող են միաձուլվել եւ վերաճել արտահայտման խոշոր օջախների: 

Երեխաների մոտ հիվանդության ծանր բուժումը կարող է վտանգավոր լինել, զգուշացնում են մասնագետները: 

Ինչպե՞ս են բուժում դաբաղը

Դաբաղով վարակվածին պետք է առնվազն 14 օրով հիվանդանոց տեղափոխել, որոնց ընթացքում նա հակահարուցիչային բուժում է ստանում, առատ հեղուկ եւ հեշտ մարսվող կիսահեղուկ սնունդ: Երբեմն, եթե բերանի խոռոչը վնասված է եւ հիվանդը չի կարողանում կուլ տալ, ստիպված են լինում  զոնդով կերակրում կիրառել:

Հիվանդության չբարդացած ընթացքի դեպքում 5-7 օրից հիվանդի վիճակը լավանում է, սակայն լինում են նաեւ վարակման ծանր դեպքեր, որոնց ընթացքում հիվանդությունը կարող է մինչեւ մի քանի ամիս տեւել եւ արտահայտվել կրկնակի ցաներով:

Ինչպե՞ս է հնարավոր պաշտպանվել դաբաղից

Դաբաղով վարակման կանխարգելման համար Հասմիկ Աբովյանը խորհուրդ է տալիս   հում եւ չպաստերիզացված կաթ չօգտագործել, չուտել հում միս  (որոշ մարդիկ համտեսում են հում միսը` հասկանալու, թե դրա մեջ աղի եւ համեմունքների քանակն արդյոք բավարար է, բայց մասնագետի խոսքով, դա շատ, շատ վտանգավոր է): Խորհուրդ է տրվում նաեւ հաճախ լվալ ձեռքերը, միս եւ կաթնամթերք չգնել չստուգված առեւտրականներից, իսկ կենդանիներին պատվաստել դաբաղի դեմ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է