• Latest news

Ինչու չի կարելի ուշ երեկոյան ուտել

20 հուլիսի, 2016  21:00

Պակաս կարեւոր չէ այն, թե մենք որ ժամին ենք սնվում, քան այն, թե մենք ինչ ենք ուտում, պնդում են Սոլկայի Կենսաբանական հետազոտությունների  ինստիտուտի մասնագետները: Նրանց խոսքով՝ օրգանիզմն ավելի ճիշտ կաշխատի, եթե հետեւենք պարզագույն կանոնին՝ չսնվել 12 ժամվա ընթացքում՝ երեկոյան ժամը 20-ից մինչեւ առավոտյան ժամը 8-ը:

Այս ռեժիմը պահպանելու դեպքում, մասնագետների խոսքով,  նիհարելն ավելի դյուրին է՝ անկախ այն բանից, թե ինչ մթերք կուտենք ցերեկը:

Եթե 24 ժամվա ընթացքում սնունդը օրգանիզմ է մտնում տարբեր ժամերի, եւ նման անկանոն սննդակարգը օրեցօր պահպանվում է, ապա դա կարող է օրգանիզմում հանգեցնել տարբեր խանգարումների, կարծում են մասնագետները: Պարզվում է՝ սնունդի ընդունման ժամերի փոփոխությունն է ազդում լյարդի հազարավոր գեների աշխատանքի վրա: Այսպիսի անբարենպաստ փոփոխությունները հղի են շատ այլ օրգանների ֆունկցիայի եւ նյութափոխանակության խանգարմամբ:

Այդ է պատճառը, որ անկանոն կամ գիշերային ուշ ժամերին սնվող մարդիկ ավելի հաճախ են բախվում շաքարախտի եւ ճարպակալման խնդրին, ընդգծում են մասնագետները: Նրանց կարծիքով՝ կարեւոր է պահպանել սնվելու ամենօրյա երեքանգամյա ռեժիմ նույն ժամերին՝ մինչեւ երեկոյան ժամը 20-ը: Դա հնարավորություն կտա բարձրացնել նյութափոխանակության գեների ակտիվությունը, լավագույնս տեղաբաշխել սնունդից ստացվող էներգիան եւ հեշտությամբ այրել անպիտան շաքարն ու ճարպերը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է