Գիտնականները պարզել են, որ տերևավոր կանաչ բանջարեղենի մեջ հայտնաբերված վիտամին K-ն կարող է բարելավել թոքերի առողջությունը:
ERJ Open Research ամսագրում հրապարակված մեծ նոր հետազոտությունը ենթադրում է, որ այս վիտամինի ցածր մակարդակ ունեցող մարդիկ նաև ավելի պակաս առողջ թոքեր ունեն: Դրանք մեծ հավանականությամբ, հայտնում են ասթմա, թոքային քրոնիկ օբստրուկտիվ հիվանդություն (ԹՔՕՀ) և շնչափող շնչառության մասին:
«Մեր արդյունքները ցույց են տալիս, որ վիտամին K-ն կարող է դեր խաղալ մեր թոքերի առողջության պահպանման գործում», - ասում է Կոպենհագենի համալսարանական հիվանդանոցից և Դանիայի Կոպենհագենի համալսարանից հետազոտող բժիշկ Տորկիլ Յեսպերսենը։
Այս խնդիրը ուսումնասիրելու համար դանիացի հետազոտողները հարցում են անցկացրել Կոպենհագենի 24-ից 77 տարեկան ավելի քան 4000 բնակիչների շրջանում:
Հետազոտության մասնակիցները թոքերի ֆունկցիայի թեստ են անցել, որը կոչվում է սպիրոմետրիա, որը չափում է օդի քանակությունը, որը մարդը կարող է արտաշնչել մեկ վայրկյանում և ընդհանուր օդի քանակը, որը նա կարող է ներշնչել մեկ հարկադիր շնչով:
Մասնակիցները տվել են նաև արյան նմուշներ և պատասխանել իրենց առողջության և ապրելակերպի վերաբերյալ հարցաթերթիկներին: Արյան թեստերը ներառում էին օրգանիզմում վիտամին K-ի ցածր մակարդակի նշիչներ:
Վիտամին K-ի ցածր նշիչներ ունեցող մարդիկ միջինում թոքերի առողջության ավելի ցածր ցուցանիշներ են ունեցել: Վիտամին K-ի ցածր մակարդակ ունեցողները նույնպես ավելի հավանական է ասել, որ ունեն ԹՔՕՀ, ասթմա կամ շնչահեղձություն:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր