• Latest news

Անվանվել է ագրեսիվ քաղցկեղ առաջացնող սնունդը

31 օգոստոսի, 2023  17:13

Մի շարք գիտական հետազոտություններում հաստատվել է, որ քաղցկեղի զարգացման համար կան մի քանի ռիսկի գործոններ: Այս գործոններից մեկը կապված է կենդանական ճարպերի ընդունման ավելացման հետ: Նույնիսկ եթե մարդը խուսափում է տապակած սննդի օգտագործումից, բայց պարբերաբար օգտագործում է յուղոտ միս եւ ապխտած միս, ոռոցքի զարգացման ռիսկը մեծանում է։ Այս մասին RG.RU-ին ասել է վիրաբույժ  բժշկական գիտությունների թեկնածու Մարկ Հաջիյանը։

Բժիշկը կոչ չի անում կտրականապես հրաժարվել մսից, սակայն խորհուրդ է տալիս այն օգտագործել չափավոր քանակությամբ, որը պահանջում է օրգանիզմը եւ ավելացնել բանջարեղենի եւ մրգերի օգտագործումը:

Քաղցկեղի զարգացմանը նպաստող մյուս հիմնական գործոնը նստակյաց ապրելակերպն է։ Եթե մարդը վարում է նստակյաց ապրելակերպ կամ զբաղվում է աշխատանքով, որը կապված է ցածր ֆիզիկական գործունեության հետ, դա նաև զգալի ազդեցություն է ունենում միզասեռական օրգանների ուռուցքների առաջացման վրա: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է