• Latest news

Ձիթապտղի յուղով թաթախված հացը՝ սրտի կաթվածի առաջացման ռիսկը նվազեցնող միջոց

25 նոյեմբերի, 2014  10:30

Գլազգոյի համալսարանականների նախաձեռնությունը գտած հետազոտությամբ պարզվել է, որ ձիթապտղի յուղով թաթախված հացը 6 շաբաթվա ընթացքում կարող է սրտի կաթվածի առաջացման ռիսկի նշանակալի կրճատման եւ, մասնավորապես, պսակաձեւ զարկերակի հիվանդությունների հետ առնչվող քիմիական ազդակների շեշտակի բարելավման հանգեցնել, ինչը միջերկրածովյան սննդակարգի անկյունաքարը հանդիսացող յուղի առողջարար հատկությունների հերթական ապացույցն է հանդիսանում՝ ի հիշեցումն հատկապես այն մարդկանց, ովքեր սովորաբար խուսափում են դրա կիրառությունից, հաղորդում է The Daily Mail-ը:

Հետազոտության շրջանակում առողջ մասնակիցների ամենօրյա սննդակարգին ընդամենը 20 մլ՝ թեյի չորս գդալ ձիթապտղի յուղ է ավելացվել՝ գրեթե նույնչափ, որքան մեկ բաժակ սալաթին է ավելացվում:  The American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում հրապարակված հոդվածի համաձայն, ընդամենը վեց շաբաթ անց մասնակիցների մոտ մեզի հետազոտությամբ սրտանոթային հիվանդության զարգացման մասին վկայող ազդակների բարելավում է նկատվել:

Դոկտոր Բիլ Մուլենը՝ սրտաբանության եւ բժշկական գիտությունների ինստիտուտից, հիշեցրել է, որ «հիվանդությունների վաղ ստորագրությունը հայտնաբերելու պարագայում կարելի դրանց անհամեմատ ավելի արդյունավետ եւ էժան բուժումը կազմակեպվել: Այդ տեսանկյունից, սակայն, այս կամ այն սննդատեսակի օգտակար հատկանիշների վերհանումը եւս պակաս կարեւորություն չի ներկայացնում»:

Գլազգոյի համալսարանականները, Գերմանիայում գործող Mosaiques Diagnostics մասնավոր ընկերության աջակցությամբ, ձիթապտղի յուղի՝ դրա սպառման փորձ չունեցող 69 տղամարդկանց եւ կանանց սրտի առողջության նկատմամբ ազդեցությունն են ուսումնասիրել:

Կամավորները երկու խմբի են բաժանվել՝ 6 շաբաթ շարունական օրական 20 մլ՝ պաշտպանիչ ազդեցությամբ աչքի ընկնող ֆենոլների համապատասխանաբար բարձր եւ ցածր բաղադրությամբ ձիթապտղի յուղ սպառելու համար: 

Միաժամանակ նոր ախտորոշիչ տեխնոլոգիա է կիրառվել՝ մեզի մեջ սրտանոթային հիվանդությունների, մասնավորապես՝ պսակաձեւ զարկերակի հիվանդության բիոմարկեր ճանաչված՝ սպիտակուցների քայքայման արդյունքում ստացվող պեպտիդների մակարդակը ստուգելու եւ, նախքան հիմնական ախտանշանների դրսեւորումը, հիվանդության վաղ ստորագրությունը հայտնաբերելու համար: 

Հավաքագրված տվյալների վերլուծությամբ երկու խմբերում ներառված մասնակիցների մոտ, անկախ ֆենոլների բաղադրությունից, պսակաձեւ զարկերակի հիվանդության զարգացման հետ կապված վիճակի բարելավում է նկատվել:

Դոկտոր Էմիլի Կոմբեն՝ կրթօջախին կից գործող բժշկական դպրոցից, նկատել է, որ եթե բրիտանացիները ճարպերի ընդունումը գոնե մասամբ ձիթապտղի յուղով փոխարինեն, սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման ռիսկի հսկայական բարելավում կարող են ապահովել:

Թեեւ հատկանշական է, որ ավանդական մարկերների, մասնավորապես՝ խոլեստերինի մակարդակի տեսանկյունից, ճարպերի եւ ձիթապտղի յուղի միջեւ որեւէ շոշափելի տարբերություն չի նկատվում: Դոկտոր Մուլենի դիտարկմամբ, «հենց դա է պատճառներից մեկը, թե ինչու են մարդիկ դժվարությամբ սննդակարգը փոխելու առաջարկին համաձայնում. նրանք երբեք պահանջվող էֆեկտին ականատես չեն դառնում: Մինչդեռ խոլեստերինի մակարդակը կարող է միայն հիվանդության առաջացման ռիսկի, բայց ոչ դրա առկայության մասին վկայել»:

Ձիթապտղի յուղը քրոնիկ հիվանդությունների, մասնավորապես սրտանոթային խանգարման եւ արթրիտի առկայության պարագայում բորբոքմանն ի պատասխան օրգանիզմի արձագանքն արգելակելու հատկությամբ աչքի ընկնող պոլիչհագեցած օմեգա-6 ճարպերի հարուստ պաշար է պարունակում: Այն նաեւ արյան ճնշումն ու լավ եւ վատ ճարպերի հարաբերակցությունը կարգավորելու ներուժ ունի:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է