• Latest news

Եվրոպական ռեստորաններն ալերգիկներին կզգուշացնեն ճաշացանկի վտանգավոր բաղադրիչների մասին

16 դեկտեմբերի, 2014  21:55

Նոր կանոնների համաձայն՝ Եվրոպայում բոլոր ռեստորանները եւ սննդի վաճառակետերը պետք է հաճախորդներին զգուշացնեն ճաշատեսակներում ալերգենների առկայության մասին։ Հասարակական սննդի աշխատակիցները պետք է ներկայացնեն, կա արդյոք ճաշացանկի մեջ 14 ամենատարածված ալերգեններից թեկուզ եւ մեկը։ Այս ցանկում մասնավորապես ընդգրկված են ընկույզը, կաթը, նեխուրը, սնձանը, սոյան եւ ցորենը։

Օրինակ՝ նեխուր կարելի է գտնել ապուրների համար նախատեսված խորանարդիկներում, ապուրի մեջ, սնձանը՝ ցորենի, տարեկանի, գարու մեջ։ Վտանգավոր են նաեւ քաղծկեղածին սննդամթերքները, ձուն, ձուկը, եգիպտաոլոռը (պարունակվում է թխված ուտելիքի, հացի, մակարոնեղենի մեջ), խեցեմորթները, մանանեխը, արախիսը, քնջութի սերմերը, ծծմբի երկօքսիդները (որպես կոնսերվանտներ օգտագործվում են չրերի, մսամթերքի, զովացուցիչ ըմպելիքների, բանջարեղենի մեջ եւ ոգելից խմիչքներում)։

Ինչպես հայտնում է BBC-ին, նոր կանոնները վերաբերում են ոչ միայն հրուշակեղենի արտադրամասերին եւ սրճարաններին, այլ նաեւ տուն-ինտերնատներին և սուպերմարկետներում վաճառվող պատրաստի փաթեթավորված սննդին։ Եթե կանոնների խախտում նկատվի մի քանի անգամ, հաստատությունը կտուգանվի։

Ըստ վիճակագրության՝ Եվրոպայում է  բնակվում ավելի քանի 17 ալերգիկ հիվանդ։ Նրանցից շատերը հիվանդանոց են ընկնում եւ նույնիսկ մահանում են որեւէ սննդային ալերգիայի պատճառով։ Ուստի հաճախ կարելի է խուսափել նման բարդություններից։ Այս ամենի պատճառը չտեղեկացված լինելն է։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է