• Latest news

Ո՞ր պաղպաղակից է պետք զգուշանալ

25 հուլիսի, 2015  18:53

Ամռան շոգին ամենապահանջված մթերքը պաղպաղակն է: Սակայն, կարելի՞ է արդյոք գնել այն փողոցում: Որ պաղպաղակն է անվտանգ, որը՝ ոչ: Այս մասին պատմեց Հայաստանի սպառողների շահերի պաշտպանության ազգային ակադեմիայի փոխնախագահ, ապրանքների եւ ծառայությունների որակի վերլուծության դեպարտամենտի ղեկավար   Միլետա Արեստակեսյանը:

Նրա խոսքով՝ հայկական գործարաններում բավականին նորմալ են աշխատում՝ գոնե պահպանում են սանիտարահիգիենիկ նորմերը, եւ այդ պատճառով այդ արտադրանքը ընդհանուր առմամբ անվտանգ է:

Նույնը չի կարելի, ցավոք, ասել լցնովի պաղպաղակի մասին: Առաջին հերթին, պարզ չէ, ինչ է ենթադրում այս պաղպաղակի բաղադրությունը: Երկրորդ՝ պարզ չէ, ինչ պայմաններում են պահվել այս պաղպաղակի բաղադրության մեջ մտնող նյութերը: Կաթնամթերքում հիվանդածին բակտերիաները շատ արագ բազմանում են, հատկապես եթե պահվում են առանց ջերմային նորմերի պահպանման: Երրորդը՝ պարզ չէ, որ բիդոններով էին տեղափոխվում այս բաղադրիչները:

Իհարկե, նույնիսկ ամենալավ գործարանում արտադրված պաղպաղակը կարող է վտանգավոր դառնալ, եթե պահպանվի սխալ պայմաններում կամ եթե այն հալի, իսկ հետո նորից սառչի: Սակայն հիմնականում դա խանութների, այլ ոչ արտադրողների խնդիրն է:

Ինչ վերաբերվում է այլ երկրներից ներմուծվող  պաղպաղակին, այն ստուգվում է սահմանին, այդ պատճառով դրա որակին կասկածել պետք չէ: Եթե, իհարկե, խոսքը գնում է իսկական ներմուծված պաղպաղակի, այլ ոչ նկուղում պատրաստված որեւէ բանի մասին: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է