• Latest news

Խոլեստերինը քաղցկեղային ուռուցքի աճը 100 անգամ մեծացնում է

30 հունվարի, 2018  10:44

Կենդանական ծագմամբ եւ խոլեստերինի բարձր մակարդակով մթերքները կարող են մեծացնել ագրեսիվ չարորակ ոռուցքների զարգացման հավանականությունը՝ դրանց աճի արագությունը մեծացնելով մինչեւ 100 անգամ, պարզել են Լոս Անջելեսի Քալիֆորնիական համալսարանի գիտնականները:

Հետազոտության մեջ օգտագործվել են գենետիկորեն ձեւափոխված մկներ, որոնց մոտ փոփոխվել է Lpcat3 ֆերմենտը կոդավորող գենը: Այս սպիտակուցը վերահսկում է ֆոսֆոլիպիդների սինթեզը, որոնցից կազմված է բջիջների թաղանթը: Սպիտակուցի անջատումը բարձրացնում է խոլեստերինի մակարդակը, որը մասնակցում է դրա ձեւավորմանը: Ամերիկացի մասնագետները պարզել են, որ խոլեստերինի խտության մեծացումը աղիների հյուսվածքներում ցողունային բջիջների աճ եւ կիսում է առաջացնում:

Բջիջները, որոնք սկսում են անվերահսկելիորեն բազմանալ, համարվում են ուռուցքային հիվանդությունների զարգացման հիմնական պատճառը: Գիտնականների կարծիքով՝ խոլեստերինը հաստ աղիի բջիջների հաստացում է առաջացնում, դրանց բացի՝ կապված է նույն հյուսվածքներում ուռուցքների արագ աճի հետ: Սակայն դեռեւս պարզ չէ՝ արդյոք խոլեստերինն ազդո՞ւմ է քաղցկեղի այլ ձեւերի զարգացման վրա:

Հայտնի է, որ արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը բարձրացնում են ճարպերով, տրանսճարպերով եւ ածխաջրերով հագեցած մթերքները: Տարբեր հիվանդությունների կանխարգելման համար մասնագետները խորհուրդ են տալիս առողջ կենսակերպի հետեւել եւ նվազեցնել կարմիր մսի ու կաթնամթերքի օգտագործումը:

Գիտնականների հոդվածը հրապարակվել է Cell Stem Cell ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է