• Latest news

Ֆերմենտացված սննդամթերք. ինչպիսի՞ վտանգ է այն ներկայացնում

24 նոյեմբերի, 2019  11:24

Ֆերմենտացված ապրանքները, ինչպիսին են կեֆիրը, կվասն ու թթու կաղամբը, համարվում են օգտակար առողջության համար, չէ՞ որ դրանցում կան պրոբիոտիկներ՝ օգտակար հատկություններով բակտերիաներ: Սակայն որոշ մարդկանց համար ֆերմենտացված ապրանքները կարող են նաեւ վտանգ ներկայացնել:

Մետեորիզմ կամ կամ փորի ուռչում

Ֆերմենտացված սնունդ օգտագործելուց հետո հաճախ նկատվում է գազարտադրության ժամանակավոր ուժգնացում: Վեսթմինտերի համալսարանից միկրոկենսաբան Մանալ Մոհամեդը պնդում է, որ դա կարող է կապված լինել նրա հետ, որ պրոբիոտիկների ազդեցության ներքո, որոնք կան այդ մթերքներում, փոփոխվում է աղիների միկրոբիոմը: Ժամանակի ընթացքում ավելորդ գազարտադրությունը պետք է անցնի, սակայն որոշ մարդկանց համար այն լուրջ դիսկոմֆորտի պատճառ է, բացի այդ, այն կարող է վտանգ ներկայացնել գրգռված աղիների սինդրոմով մարդկանց համար:

Վարակներ

Սննդի պրոբիոտիկները վտանգավոր չեն մարդկանց մեծամասնության համար, սակայն կան նաեւ հազվագյուտ դեպքեր, երբ բակտերիաները, որոնք համարվում են օգտակար, իրենք են առաջացրել վարակներ թույլ իմունիտետ ունեցող մարդկանց մոտ:

Գլխացավեր

Պրոբիոտիկներ պարունակող ֆերմենտացված սնունդը կարող է պարունակել այսպես կոչված բիոգեն ամիններ՝ գիստամին եւ տիրամին, որոնք առաջանում են, երբ բակտերիաները ֆերմենտավորում են սպիտակուցները: Որոշ մարդկանց մոտ կարող է նկատվել զգայունություն այդ նյութերի նկատմամբ, եւ ֆերմենտացված մթերքների օգտագործումը կարող է հրահրել գլխացավ նրանց մոտ:

Գիստամինի անհանդուրժողականություն

Ֆերմենտացված մթերքները հաճախ պարունակում են գիստամին-մեդիատոր, որը մասնակցում է ալերգիայի եւ բորբոքային ռեակցիաներում: Սովորաբար մեր ֆերմենտներն ի վիճակի են մարսել այն: Սակայն երբեմն այն կարող է ներծծվել աղեստամոքսային տրակտում եւ հայտնվել այրունատար ուղիներում, ինչը կարող է հանգեցնել գիստամինի նկատմամբ անհանդուրժողականության: Այն դրսեւորվում է քորի, գլխացավի, աչքերի կարմրության, թուլության, հարբուխի, փորթուլության, փխսման, մաշկի վրա ցանի առաջացման միջոցով: Դրա ավելի բարդ դրսեւորումներից է ասթման, զարկերակային ճնշման անկումը, սրտի ռիթմի խանգարումները:

Դիմադրություն հակաբիոտիկների նկատմամբ

Օգտակար պրոբիոտիկները կարող են պարունակել հակաբիոտիկների նկատմամբ դիմադրության գեներ: Այդպիսի գեները կարող են փոխանցվել մեկ բակտերիայից մյուսին: Այդկերպ առաջին հայացքից օգտակար պրոբիոտկները տեսականորեն կարող են նպաստել հակաբիոտիկների նկատմամբ դիմադրության տարածմանը, որը լուրջ գլոբալ խնդիր կարող է լինել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է