• Latest news

Սննդամթերքի 5 տեսակներ օրգանիզմը թունազերծելու համար

27 հոկտեմբերի, 2014  11:46

Մեզնից շատերի շրջապատում կգտնվեն այնպիսի մարդիկ, որոնք ժամանակ առ ժամանակ հյութային դիետայի, հումակերության կամ ծոմի օգնությանն են դիմում՝ ծանրաբեռնված օրգանիզմը դետոքսիկացիայի ենթարկելու համար: Սակայն, փորձագետների վկայությամբ, բրոկոլիի, գանգրակաղամբի եւ վարունգի հաշվին գոյություն պահպանելու փոխարեն, թունազերծման գործընթացը կազմակերպելու եւ միաժամանակ օրգանիզմին մեծ ծավալի էներգիա հաղորդելու նպատակով, կարելի է մի շարք սննդարար մթերքների օգնությանը դիմել, հաղորդում է Medical Daily-ն:

Հիվանդությունների վերահսկման եւ կանխարգելման ամերիկյան կենտրոնի տվյալներով, յուրաքանչյուր մարդու օրգանիզմում հնարավոր է 140-ից ավել թունավոր միացություններ գտնել, որոնք կարող են այնպիսի խնդիրների եւ հիվանդությունների առաջացման պատճառը դառնալ, ինչպիսիք են միգրենային գլխացավը, քրոնիկ ուժասպառությունը, ալերգիաները եւ այլն:  Դրանցից ազատվելու լավագույն միջոցը, հեղինակավոր դիետոլոգների վկայությամբ, ոչ թե սննդամթերքների մեծ մասից հրաժարումն է, այլ՝ սննդակարգի մեջ այնպիսի մթերքների ներառումը, որոնք օրգանիզմին ինքնամաքրման ռեժիմի անցնելու հնարավորություն են ընձեռում: Այնպես որ, արհեստածին սննդատեսակների ներկայությունը բացառելով եւ հետեւյալ հինգ՝ միանգամայն հասանելի մթերքների ներկայությունն ապահովելով, հեշտությամբ եւ մշտապես կարելի է օրգանիզմը զերծ պահել տոքսիկ նյութերի բացասական ազդեցությունից:

1. Խնձոր

Օրական մեկ խնձորը ոչ միայն բժշկին, այլ նաեւ՝ տոքսիններին հեռու կպահի Ձեզնից: Այն, մասնավորապես, օրգանիզմը սննդային հավելումներից եւ մետաղներից մաքրելու հատկությամբ աչքի ընկնող լուծելի բջջանյութով՝ պեկտրինով է հարուստ:  Իսկ օրգանիզմում կարող են անպիսի ծանր՝ աղտոտված օդի միջոցով, ինչպես նաեւ սննդի եւ ջրի հետ ներթափանցած մետաղներ լինել, ինչպիսիք կապարն ու ալյումինն են, որոնք նյութափոխանակության գործառույթին միջամտելու հատկություն են դրսեւորում: Մեկ այլ ծանր մետաղ էլ՝ սնդիկը, կարող է իմունային համակարգի սպիտակ բջիջների ոչնչացման հանգեցնել: Իսկ ահա կադմիումն ի վիճակի է օրգանիզմի էնզիմային համակարգերի համար վճռորոշ դերակատարում ապահովող ցինկի ազդեցության չեզոքացման, վաղաժամ ծերացման, մտավոր գործընթացներին միջամտության, իմունային համակարգի ճնշման եւ դեպրեսիայի առաջացման հանգեցնել:

2. Արտիճուկ

Շատերն արտիճուկի ամենաօգտակար մասը զամբյուղիկն են համարում, մինչդեռ դրա տերեւները առավել առողջարար եւ ծերազման գործընթացին հակազդող հատկություններով են աչքի ընկնում: Բանջարեղենի այս տեսակը, փորձագետների վստահեցմամբ, հակաօքսիդանտների ամենամեծ պաշարն է պարունակում: Այն հատկապես մարսողությանը, լյարդի հետ կապված խնդիրների լուծմանը, լեղապարկի գործառույթի բարեկարգմանը եւ խոլեստերինի մակարդակի կարգավորմանը նպաստող բուսական սնուցիչների երկու տեսակներով՝ ցինարինով եւ սիլիմարինով է հարուստ, որոնք նաեւ լյարդի՝ համապատասխանաբար՝ տոքսինների մշակումն իրականացնելու եւ ճարպային սննդատեսակները քայքայելու կարողության խթանման միջոց են ծառայում:

3. Ճակնդեղ

Բանջարեղենի այս՝ հակաօքսիդանտներով հարուստ տեսակը եւս օրգանիզմը տոքսինների վնասակար ազդեցությունից զերծ պահելու միջոց է հանդիսանում: Այն, մասնավորապես, մագնեզիումով, երկաթով, ցինկով եւ կալցիումով է հարուստ, որոնք օրգանիզմը թունազերծելու հատկություն ունեն: Այդուհանդերձ, փորձագետների վկայությամբ, ճակնդեղն առավելապես լյարդի թունազերծման եւ լեղապարկի հիվանդությունների, մասնավորապես՝ դեղնախտի, հեպատիտի, ինչպես նաեւ սննդային թունավորման, փորլուծության եւ սրտխառնոցի կանխարգելման ու վերացման տեսանկյունից է օգտակար:

Ճակնդեղը նաեւ «արյան զտիչ» անվամբ է հայտնի, քանի որ կարմիր գնդիկների վերաակտիվացմանն ու օրգանիզմին թթվածնով մատակարարմանն է նպաստում:

4. Կոճապղպեղ

Կոճապղեղն իր բուժող եւ թունազերծող հատկությունների համար գինգերոլի եւ շոդայի բաղադրությանն է պարտական: Վերջիններս մարսողական էնզիմների աշխատանքին նպաստելու եւ թթուները չեզոքացնելու հատկությամբ են աչքի ընկնում:

5. Սոխ

Սոխը ծծմբի բաղադրությամբ ամինաթթուներ է պարունակում, որոնք օրգանիզմը թունազերծելու հատկություն ունեն: Դրանք, մասնավորապես, մկնդեղ, կադմիում, կապար, սնդիկ եւ անագ ներծծելու ներուժ են դրսեւորում: Բացի այդ, սոխը կարող է նաեւ արյան՝ օրգանիզմի իմունային պաշտպանության համակարգի աշխատանքում, մասնավորապես՝ բորբոքային արձագանքի գործառույթում վճռորոշ դերակատարում ապահովող հատուկ սպիտակ գնդիկների՝ մակրոֆագների գործունեությունը սահմանափակել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է