• Latest news

Գիտնականները բացահայտել են հարբեցողների ուղեղի առանձնահատկությունները

5 մայիսի, 2016  11:51

Ֆինլանդիայի գիտնականները նկարագրել են գլխուղեղում կատարվող փոփոխությունները, որոնց պատճառը ոգելից խմիչքների չափազանց մեծ քանակության գործածումն է: Պարզվել է, որ փոխվում է ոչ միայն ուղեղի կառուցվածքը, այլեւ հորմոնալ ֆոնը: Այս մասին գրում է Ptothom Alo պարբերականը:

Ըստ հետազոտության տվյալների, կա երկու տեսակի հարբեցողություն՝ «տագնապալի» ու «իմպուլսիվ»:

1-ին տեսակի հարբեցողները համեմատաբար ավելի ուշ են կախման խնդիր ունենում: Բացի դրանից նրանք հակված են տագնապելու: Իսկ 2-րդ տեսակի հարբեցողները երիտասարդ տարիքում արդեն ունեն կախում, նաեւ հակասոցիալական վարքագիծ ու իմպուլսիվություն: Բոլոր հաբերոցողներին բնորոշ ընդհանուր փոփոխություններից են ուղեղում դեհիդրոէպիանդրոստերոնի բարձր խտությունը:

Սա ստերոիդ հորմոն է, որը ազդում է կենտրոնական նյարդային համակարգի վրա: Տվյալ հորմոնի բարձր մակարդակը բնորոշ է այն իրավիճակին, երբ ոգելից խմիչքի տեւական գործածումից հետո օրգանիզմը այլեւս առաջվա պես չի արձագանքում դրան : Այսինքն մարդը սկսում է ավելի շատ խմել, բավականություն ստանալու համար: Նաեւ բոլոր հարբեցողների մոտ ցածր է սերոտոնինի մակարդակը՝ հորմոն, որը կապակցված է զգացմունքները ճանաչելու ու սոցիալական կոգնիտիվ գործընթացների հետ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է