• Latest news

3 սովորույթ, որոնց պատճառով ձմռանը գիրանում եք

11 հունվարի, 2017  10:45

Հավանաբար նկատել եք, որ ի տարբերություն տարվա մյուս եղանակների՝ ձմռանը գիրանալն ավելի դյուրին է, նիհարելը՝ դժվար: Պատճառը միայն այն չէ, որ ձմռանն ավելի շատ կալորիական սնունդ ենք ուտում, քան ամռանը: Խնդիրը նաեւ մի քանի «ձմեռային» սովորույթների մեջ է:

Անկանոն սնվելը

Ձմռանը մենք հաճախ ավելի պակաս կանոնավոր ենք սնվում, քան ամռանը. մենք կարող եք բաց թողնել ճաշի ժամը, իսկ հետո ավելի շատ ուտել: Այս ամենը բացասաբար է անդրադառնում նյութափոխանակության վրա եւ նպաստում ավելորդ քաշ հավաքելուն: Եթե չեք ուզում ձմռանը գիրանալ, փորձեք ուտել հաճախ եւ քիչ:

Բանջարեղենի պակասը

Մեկ այլ ձմեռային վատ սովորույթ է քիչ բանջարեղե ուտելը: Նորմալ նյութափոխանակության համար օրգանիզմին վիտամիններ են անհրաժեշտ, հատկապես՝ մագնեզիում եւ B խմբի վիտամիններ: Իսկ դրանց լավագույն աղբյուրը բանջարեղենն է, որում նաեւ մեծ քանակությամբ մանրաթելեր կան: Իհարկե՝ ձմռանն ավելի քիչ բանջարեղեն կա, բայց հարկավոր է հնարավորինս շատ օգտագործել եղածը, օրինակ՝ կաղամբ, բազուկ, ստեպղին եւ այլն:

Նյարդերը

Նյութափոխանակությունն արգելափակող եւ ավելորդ քաշ հավաքելուն նպաստող մյուս պատճառը շատ նյարդայնանալու սովորույթն է: Ձմռանը մենք սովորաբար ավելի ենք նյարդայնանում, քան ամռանը. ցուրտ, մռայլ եղանակը նպաստում են դրան: Սթրեսի հետեւանքով օրգանիզմն անցնում է տնտեսելու ռեժիմին՝ էներգիա խնայելով եւ ճարպ կուտակելով: Դրանից խուսափելու համար հարկավոր է վերահսկել սթրեսի հորմոնների մակարդակը եւ չնյարդայնանալ դատարկ բաների պատճառով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է