• Latest news

«Օգտակար» ճարպերով հարուստ սննդակարգը՝ Կրոնի հիվանդության հաղթահարման բանալի

28 հունիսի, 2017  11:41

«Օգտակար» ճարպերի մեծ պարունակությամբ սննդակարգը փոխում է աղիների միկրոֆլորան, աղիներում նվազեցնում բորբոքման մակարդակը եւ պայքարում Կրոնի հիվանդության ախտանիշների դեմ: Այսպիսի եզրակացության են հանգել Case Western Reserve University-ի (ԱՄՆ) հետազոտողները:

Կրոնի հիվանդությունը աղիների քրոնիկական բորբոքային հիվանդություն է, որի դեպքում մարդուն ամբողջ ժամանակ տանջում են փքվածությունը, գազերը, փորլուծությունը եւ այլ խանգարումներ:

Գիտնականները հետազոտություններ են անցկացրել մկների վրա, որով պարզվել է, որ սննդակարգի մեջ օգտակար բուսական ճարպերի ներառումը, ինչպիսին են կակաոյի եւ կոկոսի յուղը, նվազեցրել է Կրոնի հիվանդությամբ կրծողների աղիների միկրոֆլորայի բազմազանությունը: Օգտակար ճարպեր ստացած որոշ կրծողների մոտ աղիքային բակտերիաների 30 տոկոսով քիչ տեսակներ են եղել այն կրծողների համեմատությամբ, որոնց սովորական սննդակարգով են կերակրել:

Փոփոխություններ են նկատվել փորձակենդանիների կղանքում եւ կույր աղիում: Կրոնի հիվանդության դեպքում աղիի այս հատվածը սովորաբար բորբոքվում է: Նույնիսկ կակաոյի եւ կոկոսի յուղի ցածր խտությունները նվազեցրել են մկների բարակ աղիի բորբոքումների մակարդակը: Գիտնականները հույս ունեն, որ իրենց եզրակացությունները կօգնեն Կրոնի հիվանդությամբ տառապող մարդկանց:

Հետազոտության արդյունքները ներկայացվել են Չիկագոյում տեղի ունեցած Digestive Disease Week ամենամյա համաժողովում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է