• Latest news

Արհեստական քաղցրացուցիչները կարող են դիաբետ առաջացնել. հետազոտություն

18 սեպտեմբերի, 2017  10:41

Քաղցրացնող արհեստական նյութերի չարաշահումը կարող է ազդել գլյուկոզային օրգանիզմի արձագանքի վրա եւ զգալիորեն մեծացնել 2-րդ տիպի դիաբետի առաջացման հավանականությունը: Այսպիսի եզրակացության են հանգել University of Adelaide's medical school-ի գիտնականները:

Գիտնականների հետազոտությանը 27 մարդ է մասնակցել: Նրանցից մի քանիսը օրը 3 անգամ ուտելուց առաջ ընդունել են քաղցրացնող արհեստական նյութերի պարկուճներ (սուկրալոզա կամ ացեսուլֆամ), իսկ մյուսները՝ պլացեբո: Քաղցրացնող նյութերի օրական ընդհանուր չափաքանակը համարժեք էր այն քանակին, որը պարունակվում է «դիետիկ» գազավորված ըմպելիքի 1,4 լիտրից մի փոքր ավելիում:

2 շաբաթ անց  քաղցրացնող արհեստական նյութերի պարկուճներ ընդունած կամավորների օրգանիզմի արձագանքը շաքարին փոխվել է, իսկ ստուգիչ խմբում ընդգրկվածների մոտ՝ ոչ: Գիտնականների խոսքով՝  քաղցրացնող նյութերի չարաշահումը կարող է դառնալ ուտելուց հետո մարդկանց արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացման պատճառ: Իսկ սա, ինչպես հայտնի է, մեծացնում է դիաբետի առաջացման հավանականությունը:

Մասնագետների խոսքով՝ դրանից բացի, քաղցրացնող նյութերը վտանգավոր են նաեւ այն պատճառով, որ մարդիկ մտածելով, թե «դիետիկ» մթերք են օգտագործում, դրանց հետ միասին օգտագործում են նաեւ այլ՝ վտանգավոր սնունդ:Մասնագետների կարծիքով՝ այս եզրակացությունների հաստատման համար անհրաժեշտ են ավելի ծավալուն հետազոտություններ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է