• Latest news

Ժառանգականությունը «մեղավոր» չէ ավելորդ քաշի համար. գիտնականներ

31 մայիսի, 2018  10:34

Ավելորդ քաշի համար ամենեւին էլ ժառանգականությունը չէ «մեղավոր», այլ կենսակերպը՝ սնունդը, պնդում են King's College London-ի գիտնականները:

Նրանց խոսքով՝ պրոցեսների գրեթե երկու երրորդը, որոնք բերում են ավելորդ քաշ հավաքելուն, վերահսկվում են սննդակարգով, եւ միայն մեկ հինգերորդ մասն է բաժին ընկնում ժառանգական գործոններին: Այս պատճառով չարժի վկայակոչել «վատ գենետիկան». եթե մարդն ավելորդ քաշ ունի, նա ավելի շուտ սխալ է սնվում:

Գիտնականներն ուսումնասիրել են, թե աղեստամոքսային ուղիում տարբեր սննդամթերքների ազդեցությամբ քիմիական ինչ ռեակցիաներ են տեղի ունենում, եւ անալիզի են ենթարկել 500 երկվորյակների կղանքի նմուշները: Սա թույլ է տվել բացառել գենետիկ բաղադրիչը՝ կենտրոնանալով սնունդի ազդեցությամբ աղիների միկրոֆլորայի փոփոխությունների վրա:

Մասնագետներն առանձնացրել են ճարպակալման բիոմարկերները, որոնք իրանի շրջանում ճարպային շերտերի կուտակման են բերում: Իսկ այս տիպի ճարպակալումը համարվում է ամենավտանգավորը, քանի որ մեծացնում է 2-րդ տիպի դիաբետի եւ սրտաբանական հիվանդությունների առաջացման վտանգը:

Պարզվել է, որ ճարպի պաշարումը վերահսկող աղեստամոքսային ուղիի պրոցեսների 17,9 տոկոսը պայմանավորված է ժառանգական գործոններով: Ակտիվության  67,7 տոկոսը վերահսկվում է օրգանիզմի ստացած սնունդով եւ ըմպելիքներով: Սա նշանակում է, որ մարդկանց մեծամասնությունը կարող է իրապես քաշը վերահսկել սննդակարգի եւ կենսակերպի հաշվին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է